Bilance roku 2019

Jako každý rok dělám svoji bilanci, abych si srovnal události, které ovlivnily mé myšlení a hlavně i život samotný. Už řadu let to beru jako skvělý způsob sebereflexe, ač je to tedy silně subjektivní reflexe. Letos se změny děly spíše na úrovni osobní a rodinné, než té podnikatelské i když ani ty, nebyly zrovna nejmenší.

V roce 2018 jsem si dal za cíl, že se chci více zaměřit na osobní rozvoj, svůj veřejný projev. Že bych se chtěl více dělit o své zkušenosti a zároveň s respektem čerpat zkušenosti od druhých. Přesně v tomto případě si myslím, že se to u mne mění. Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji úskalí příběhů ostatních. Jejich sladké i hořké momenty. Troufám si říct, že když mi bylo pod 30 let, nevnímal jsem to tak silně.

A co se povedlo?

PŘEDNÁŠKY 2019

Hned v začátku roku jsem se stal Google Certified Trainer for Education. A cože to je? Google každý rok vybere cca. 14 specialistů z nejrůznějších oborů marketingu, IT a byznys sféry. Výběr provází pohovory (cz + en), sebeprezentace, a samozřejmě profesní valuace, kterou provádí google. Přihlásit se můžeš i ty, pokud si dostatečně věříš :-). Samotné trenérství pak otevírá cestu k dalšímu publiku a zároveň propojuje i tvoje publikum s dalšími příležitostmi.

Co se týče přednášení, tak velmi zajímavá výzva byla na VŠE v Praze. Tam jsem pro studenty fakulty informatiky a statistiky přednášel o svém konceptu digitálního minima a to hned dva semestry. A protože jsem hlavně v Brně, ta stejná příležitost se objevila i pro VUT informatiky. Mezitím se k tomu připojila i Mendelova univerzita. Neskutečná zkušenost, pokora.

Mezi přednáškami jsem dělal i kurzy spojené se základy digitálního marketingu a ICT. Byla to zábava, letos mám ale v plánu se více zaměřit na facility startupů. Zjistil jsem, že po všech těch veřejných vystoupení mi to sedne nejvíce. Připravil jsem proto první eventy.

Jako každý rok jsem zorganizoval i Festival digitálních nomádů. Úplně poprvé však v Expediční klubovně, která sice má omezené kapacity, ale o to víc nese cestovalskou a pohodovou atmosféru. Oproti předchozím ročníkům byl určitě intenzivnější networking. Festival jsem pořádal dost na poslední chvíli, moc tímto děkuji Julii Kneblové, která mi s organizací moc pomohla. Nebyla ale sama, a do organizace se přihlásilo pár dalších dobrovolníků. Díky! Řečníci i partneři byli super, mrkněte na web festivalnomadu.cz pro více info.

Mezitím byla řada menších eventů. Na konci roku jsem měl tu příležitost usednout do poroty Startup Weekendu v Ostravě, společně např. s Martinem Bazalou (raynet.cz).

 

Své startupy vymýšleli a prezentovali nejenom studenti středních škol. Bylo krásně zajímavé, že většina startupů se točila kolem mobilních aplikací. Jak lidé pod 20 let dnes přemýšlejí. Že by hint budoucího vývoje?

Na konci roku jsem byl na v rámci Google End of Year Party na velmi zajímavé přednášce Communication Charisma od Sama Potolicchio o kterém s říká, že je to “America’s Best Professor“. Určitě mne to nakoplo víc pracovat na dalším osobním rozvoji a formě komunikace s lidmi.



Když shrnu rok s veřejným vystupováním, tak se dostávám na číslo 926 účastníků přednášek, kurzů, eventů. To už je celkem slušné a vím kde bude můj další milník :-).

PODCAST #jsemdigitalni

Rok 2019 znamenal také jedno spojení, které jsem nijak neplánoval. Tím je společný podcast #jsemgitalni s Tinou. I když jsem dřív podcasty točil, tak musím říci, že rozhovor ve dvou je větší zábava oproti klasickému monologu.

Podcast jsemdigitální je z prostředí podnikání, onlinu a vztahů (osobních i pracovních) kolem. Je to neformální podcast, kde se rozebírají různá témata. Za rok jsme vydali 12 epizod, které si můžete poslechnout na oblíbených platformách (Spotify, Apple Podcast, Google Podcast). Stačí zadat klíčové slovo jsemdigitalni.

Tina (instagram) je stejně jako já z vietnamské komunity, ač tedy já, se pohybuji už roky více v té české (to se musí změnit). Legrační na tom je, že příjmení Tiny je stejné jaké mé rodinné "vietnamské" - Pham. Shoda je čistě náhodná :-) Ono příjmení Pham je ve Vietnamu asi něco jako Novák v ČR, možná ne tolik, ale určitě patří do TOP 10. Já mám na ty jmenovce štěstí, před pár lety jsem měl skvělou projekťačku a šéfredaktorku Johanku Mikešovou. Jo, kolik lidí si myslelo, že jsme manželé :-).

Díky společným kořenům se tak s Tinou dotýkáme často témat vícejazyčné výchovy a multikultury. Ale nebojte nic hroceného to není, naopak, rozhovory vedeme s nadsázkou (doufám, že to je cítit).

PODNIKÁNÍ 2019

Byznys byl jako každý rok divoký. Vlastně za ty roky (podnikám od 2002) se vždycky každý rok děje něco divokého. Něco vyjde, něco ne. Některý rok toho vyjde víc a jiný se toho víc pose**. Letos to bylo řekněme - rozumně vybalancované.

To nejhorší co se mi stalo, byl "krach" projektu TicketPAY kvůli aféře s jedním z organizátorů (článek na iDnes zde). Aféra byla tak silná, že to má dohru do dnešních dnů a chyby, které jsem udělal, mne stály statisíce. Možná to v rámci konečné bilance šáhne i na šesticiferné číslo, které budu muset vymáhat po organizátorovi. Užil jsem si tak staré dobré krizové řízení, které opravdu nemám osvojené a je to jedna z disciplín, na kterých musím zapracovat. Proto jsem TicketPAY, které provozovala má firma stormedia agency s.r.o. ukončil. Respektive jsem projekt prodal někomu, kdo bude schopen ho dále provozovat a kdo tomu dá fresh start. TicketPAY je skvělý projekt, který má určitě velkou budoucnost. O tom ale někdy jindy.

Jako každý rok jsem i v roce 2019 přišel o řadu lidí. Celou řadu nových lidí jsem ale objevil a tak si troufám říci, že váhy jsou vybalancované. Tento rok byl speciální v tom, že mi prořídl okruh lidí o kterých jsem si myslel, že jsou přátelé. K mému překvapení se ukázalo, že přátelé jsou jen kvůli penězům a příležitosti, které nabízím. Což jim nedávám za zlé, beru to spíše za zlé sobě, že jsem to možná vnímal jinak, než to ve skutečnosti bylo. Na druhou stranu se starý přátelé ukázali jako opravdoví přátelé a k tomu jsem poznal nové. Takže vlastně i zde je víceméně vyrovnáno.

Kdo mně zná ví, že jsem „startupový“. 2019 nebyl jiný. Zakládal jsem a kooperoval. Některé projekty jsem prodal, jiné zase předal. Jak jsem psal TicketPAY.cz jsem předal, a to fintech startupu Digital Payments CZ s.r.o. Ten jsem spoluzaložil s Martinem Vomáčkou, který je opravdu skvělý odborník na finance. O Digital Payments určitě budu v 2020 hodně povídat. Mrkněte na web, pokud vás zajímá o čem tento startup je.

Prodal jsem také poptávkomat.cz, kde jeho nová verze se budou spouštět v nejbližších dnech. Poptávkomat tak padl do ruky Petrovi Pavlákovi, kamarádovi, kterého znám už dlouhou dobu a věřím, že v jeho rukách projekt opět poroste.

Velmi zajímavý startup roku 2019 je Zákazník.cz, do které jsem se pustil se zkušeným matadorem Karlem Sasínem. V roce 2020 se tak mohou uživatelé českého internetu těšit na úplně novou a unikátní službu pro e-commerce. Bude to pecka.

Dost změn proběhlo i v u mé IT firmy digimadi people s.r.o., kterou mám společně s kamarádem Milošem Matějíčkou. Stihli jsme se 2x stěhovat. A jak se říká, že lepší je vyhořet než stěhovat, tak nacházím v těchto slovech určité pochopení. Zejména i firmy, kde musíte řešit spousty byrokratických úkonů s přesunem. Samozřejmě stěhování firmy zaujalo živnostenský úřad, kvůli „nepřesně“ a „pozdě“ (o 1 den) podané nahlášení změny provozovny. A tak jsem měl hodně zdlouhavou kontrolu, ze které jsem nakonec odešel s vítkou.

Stěhování firmy mne chystá za pár dní, kdy se konečně po půl roce dostavěly nové kanceláře. Do nového roku vstoupím tedy opravdu v "novém".

Projekt Azami.cz, který patří pod digimadi se trošku stabilizoval. Nabralo se 9 ambasadorů, kteří mají pomoci se zákaznickou podporou a se after-sales. Zatím nenastalo jejich využití, řešíme problém, že se špatně na službu cílí (jak chcete zacílit na službu, která je kombinací několika služeb). A tak se ke konci roku došlo k tomu, že budeme muset trošku upravit byznys model. Vznikl tak koncept Azami Office, které se bude skládat ze 4 separátních služeb. Pokud pak bude uživatel chtít všechny služby dohromady, může je mít právě pod hlavičkou Azami Office, jinak může zvolit separované verze. Jdeme tak koncepcí SaaS jako to má např. Adobe, kde si můžete zvlášť vzít Photoshop, Ilustrátor … atp. V našem případě cílíme na weby (CMS), e-commerce, kancelář (faktury/CRM) a marketing (e-mailing/affiliate/landing pages, …).

RODINA A KARIÉRA 2019

Jak jsem už zmiňoval, největší změna byla ale v té rodinné sféře. Pro ty co neví, tak máme doma malého atopika. Ryo má silný atopický ekzém, který ovlivňuje chod celé rodiny. Ti co ví o čem mluvím mi dají určitě za pravdu. Vlastně se všechno točí kolem Rya. Od změny prostředí, volných aktivit až po jídelníček, hygienu. Na druhou stranu to ale nejstatečněji bere právě Ryo (2), který je jinak veselý a chytrý kluk (po tátovi samozřejmě :-D).

Zoe byly 4 roky. Těžko říct pro co má talent. Hodně něco tvoří, snažíme se to podporovat. Doufal jsem, že bude mít blízko k hudbě. Ale zatím nic moc :-). To blíž k hudbě má Ryo, který ve dvou letech dokáže chvilku udržet tempo. Zoe na druhou stranou už rozumí většině toho co na ni říkám v angličtině. Ano stále na ni mluvím část dne anglicky. Ještě nemluví tolik aktivně, ale úroveň porozumění je až překvapivě velká. Obecně mi příjde, že se Zoe učí dobře jazyky. Její děda i já ji učíme pár slovíček vietnamsky, ač tedy já sám se musím učit. Projevuje i zájem o další jazyky. Třeba pro mně záhadou je její zájem o němčinu, kdy se ptá jak se co řekne německy. Chápete to? Tak možná se v naší rodině rodí polygot :-) Určitě to budu podporovat, co podporovat, rád se s ní budu další jazyky učit, protože i mně to baví. Sám jsem se v minulosti učil francouštinu, němčinu, ale třeba i latinu.

Možná jste to postřehli na mých sociálních sítích, ale rozhodli jsme se k radikální změně. Prodali jsme byt a rozhodli se, že od jara 2020 začneme naše nové dobrodružství na cestě. Ano pořídíme si obytňák a budeme cestovat několik měsíců, rok. Kdoví. Celé to budeme určitě dokumentovat, hlavně kvůli sobě ale i pro lidi, kteří hledají inspiraci. Inspiraci, že cestovat se dá i s dětmi a i s atopikem. Že jde pracovat online. O tom všem se dozvíte na mém Youtube, kde brzy začnou přibývat opět videa. Jestli nejste odběrateli a máte zájem o takový typ obsahu, určitě zvažte odběr Youtube + Instagram.

Koupili jsme si také stavební pozemek v CHKO Moravský kras. Vždycky jsem chtěl bydlet co nejblíž k přírodě. Milujeme výlety na kolech, do lesa. A tak když se pozemek objevil, moc dlouho jsme neváhali. Teď tedy něco postavit, to bude bezpochyby kapitola sama o sobě. V první fázi začneme nějakým dočasným zahradním domkem a obytnou dodávkou a pak se uvidí.

Co se týče kariéry, i tady u mně proběhla změna. Nebo spíše probíhá. Troufám si říct, že jsem prošel docela dost fázemi kariéry. Byl jsem přes 5 let zaměstnanec v IT, byl a jsem OSVČ, mám a řídím firmy. A takový ten „sweet spot“, který nacházím je být tichý společník ve firmě (firmách), nedělat exekutivu, ale zároveň se externě podílet na dílčích částech rozvoje. Být zároveň zaměstnanec, ale nechodit fulltime do práce. Zaměřit se spíše na facility jako OSVČ, oproti pořádání kurzů a školení. To celé kombinovat s rodinnými a volnočasovými aktivitami. To je budoucnost, kterou u sebe v rámci kariéry vidím.

Určitě bych měl zmínit, že jsem vydal knihu „100 otázek, na které je lepší se zeptat“. Je právě o podnikání, digitálním nomádství a vlastně tak všem okolo. Zatím je k dispozici stále elektronická verze, kterou si můžete koupit přímo přes můj web, nebo na stránkách knihkupectví sítě Kosmas. Pravděpodobně bude i v dalších distribucích, mrkněte na heuréku :-).

Nově jsem se dokonce rozhodl, že chci pracovat externě pro jinou firmu než svoji. Ani ne tak kvůli penězům, jak kvůli vystoupení z vlastní bubliny. Pokud tedy hledáte někoho do týmu a nevadí vám externista, rád se sejdu a třeba něco vymyslíme :-).

No a na konec jedna moc důležitá věc. Přešel jsem z iOS na Android. Ano po mnoha letech iPhonu, jsem přešel k Samsungu a upřímně, jsem mile překvapen jak změna probíhá. Samozřejmě, že iPhone mám stále, ale už ho nepoužívám jako „main device“. U ostatních produktů Apple stále zůstávám a nehodlám to zatím měnit :-).

Dobré je také zmínit, že jsem zkusil 4 měsíce (proces stále trvá) fungovat "iPad Pro only". Zatím to vypadá tak, že pro určitou skupinu lidí, dokáže tento setup plně nahradit notebook. Pokud bych nemusel řešit grafiku (často používám Photoshop), tak do této skupiny patřím i já. Na konci roku Apple oznámil KONEČNĚ nativní podporu Adobe Photoshop pro iPadOS. A ano, můžete využívat tento software velmi obdobně jako na PC. Za mne musím říci, že je to spíše cílené na fotografy pro postprocessing fotek. Pro nás webaře, kde se pracuje HODNĚ s vrstvami a dalšími vychytávkami to zatím není úplně náhrada.



Kdybych měl rok 2019 shrnout a vzít si nějaké ponaučení byly by to bezpochyby tyto tři věci:

1. Zdraví tvé i rodiny je priorita nade vše

Je jedno co si myslí ostatní. Je jedno, že si myslí, že některé tvé rozhodnutí jsou nelogické, protože jen ty víš, že svá rozhodnutí děláš v zájmu sebe a své rodiny, nikoliv v zájmu druhých. Nemusíš své konání nikomu odůvodňovat, mimo své nejbližší. V 2018 jsem řešil úrazy a nemoci, a dokáže to vyřadit z provozu víc než si je schopný člověk přiznat.

2. Zpomalit je klíč ke snížení stresu a větší pohody

U mně to znamenalo komunikovat s okolím kdy potřebuji já a kdy si já vytvořím prostor, ne kdy si vytvoří prostor protistrana. Zní to trošku arogantně, ale neskutečně to pomohlo. V roce 2020 v tom budu určitě pokračovat.

Žijeme v době, kdy si lidi myslí, že ten jejich problém je nejprioritnější. Napíší Vám na instant messenger a pokud okamžitě neodpovíte, tak se dopouštíte vrcholu drzosti. Nedej bože pokud neodpovíte hned. To stejné se děje u telefonů. Z tohoto důvodu si hovory a komunikace zásadně plánuji dle priorit, nastavuji si pravidla komunikace. S lidmi, kteří to nedokáží respektovat jednoduše nespolupracuji. Funguje to, velmi dobře.

3. Udělejte si čas na lidi, které považujete za přátele

Já vím, že někdy prostě není čas. Znáte se dlouhé roky přece. Tak někdy se domluvíte a sejdete. Měsíce ubíhají a vy zjistíte, že mezitím se jim narodily další děti, život se jim otočil několikrát naruby. Ale přeci spolu „online“ komunikujete. To ale nestačí. Buďte u jejich změn, stejně tak je nechte, aby oni byli u těch vašich. Dám si máslo na hlavu a musím říci, že tady jsem byl dost pozadu. A u lidí se kterými jsem se po delším čase sešel se ukázalo, že jsou rádi za „time off“ s vámi. Co dokonce, že máte nové společné zájmy, které můžete v budoucnu rozvíjet.


A nějaké poučení k podnikání? 

Nehonit se za ničím, obzvlášť ne na úkor sebe.


Přeji Vám úspěšný rok 2020! A uvidíme se pravděpodobně už z mých cest po EU #vanlife :-)


Zpět