5 tipů pro rok 2023, jak kreativně zviditelnit svůj start-up

Možná jste teprve na začátku a učíte se, jak podnikat, možná se už nějakou chvíli objevujete na české start-upové scéně. V obou případech určitě přemýšlíte nad tím, jak dát o sobě trochu více vědět, abyste zvýšili svou šanci na úspěch - tady je pár tipů, jak na to.

1. Zaujměte atraktivním Pitch Deckem

Pitch deck je prezentace, ve které stručně představíte svůj start-up potenciálním investorům nebo partnerům. Pitch deck musí být kreativní, srozumitelný a přehledný. Kvalitní grafická úprava je zcela zásadní k tomu, abyste udělali dojem. Je důležité, aby zdůrazňoval silné stránky vašeho start-upu a předal nejdůležitější informace o vašem podnikání. Díky důkladně zpracovanému pitch decku můžete získat potřebné finanční prostředky pro váš start-up.

Pokud si stále nejste jisti, můžete zdarma vyzkoušet moji službu www.pitchdeck.cz, kde s kolegy pomáháme právě ve fázi zpracování "projektové dokumentace" a vytvoření samotného Pitch Decku.

Můžete také načerpat inspiraci od start-upů, které vám dnes jako start-upy rozhodně nepřijdou. Facebook, tehdy jako studentský projekt předstoupil do záře reflektorů i díky Pitch Decku, který si můžete prohlédnout zde.

Prezentování start-upu pomocí pitch decku

2. Nebojte se veřejně mluvit o svém záměru

Upoutání pozornosti je klíčovým faktorem pro váš rychlý start. Nemluvte o svém nápadu jen se svou rodinou a kamarády, ale dejte světu vědět, co děláte a proč je váš start-up unikátní. Jednoduše vyrazte na akce, přihlaste se do soutěží a dostaňte se do podcastů. Najdete tak nové kontakty, budete budovat povědomí o vaší značce a především představíte svůj nápad širokému publiku. A jako bonus získáte tak důležitou zpětnou vazbu, kterou pak využijete k dalšímu rozvoji vašeho start-upu.

Mnozí "startupisté" si myslí, že jejich nápad je tak unikátní, že jej nesmí nikomu vyzradit. Nejednou jsem se setkal s případy, kdy po mne chtěli NDA (non-disclosure agreements) nebo-li smlouvu o mlčenlivosti. Vždy v těchto případech říkám, že je to přesně naopak. O svém nápadu byste měli dát veřejnosti vědět. Získávat zpětnou vazbu, získávat tzv. letter of interest. Tedy předběžné zájemce o váš produkt či službu. Samozřejmě jsou výjimky, kdy mlčenlivost je na místě, ale mohu vás ujistit, že v 95 % to je velmi na škodu.

3. Navažte spolupráci s jiným projektem a doplňte si navzájem služby

Spojením se s jiným start-upem může být motivující a inspirující pro všechny zúčastněné. Spolupráce je klíčem ke zlepšení postavení na trhu, protože snáze rozšíříte své služby a poskytnete svým zákazníkům vyšší hodnotu. Bezprostřední výhodou je i úspora času a financí, protože vám odpadnou náklady spojené s vývojem nových služeb nebo produktů.

4. Uspořádejte vlastní událost

Najít účinný způsob, jak přilákat pozornost své cílové skupiny, se může stát lehkým úkolem. Svět je provázaný, lidé se chtějí potkávat ať už on-line, nebo off-line. Není nic jednoduššího, než oslovit majitele své oblíbené kavárny a uspořádat tam přednášku nebo workshop. Dejte si práci s pečlivou přípravou, udělejte pár hezkých fotek a pro ty, kteří se nemohli zúčastnit, zopakujte akci on-line. Hladká realizace akce se vám odmění pevnějšími vztahy, posílením důvěry ve vaší firmu a především novými zákazníky.

Příkladů nalezneme napříč obory celou řadu. Kdybych měl uvést něco ze své praxe, tak krásným příkladem je mnou pořádaný Festival digitálních nomádů. V době boomu digitálního nomádství se mi podařilo vytvořit skvělou komunitu, ze které čerpám dodnes. Poznal jsem mnoho výjimečných lidí. S některými jsem se dokonce pustil do společných projektů či jsme si vzájemně podpořili podnikání.

Jarek Mikeš na Festivalu digitálních nomádůFestival digitálních nomádů
Jarek Mikeš - pořadatel Festivalu digitálních nomádů


5. Napište knihu nebo e-knihu

Sepište své zkušenosti, motivaci nebo strategii, kterou jste použili pro rozjezd svého start-upu. Kniha nebo e-kniha je skvělým způsobem, jak ukázat, že jste lídrem ve vašem oboru. Pokud svůj start-up teprve rozjíždíte, vyberte si oblast, které rozumíte nejlépe a předejte informace veřejnosti. Vždy je o čem psát, jen si musíte dát jasný cíl a pak už to jde samo.

Nejčastější obavou při psaní knihy je: "O čem vlastně mám psát?", "Nikdy jsem žádnou knihu nenapsal", "Nevím toho tolik, abych mohl radit.". Tady vás mohu ujistit, že jak moc jsou tyto obavy neopodstatněné. Vždy bude někdo, kdo má větší zkušenosti než vy. Vždy bude i někdo, kdo toho ví výrazně méně než vy. A právě tito lidé informace od vás velmi ocení. Stejně tak nemusíte být spisovatel, musíte ale mít co říct. Sám nejsem na formát a podobu svých prvních knih pyšný, ALE. Můj první e-book mi vydělal více jak půl milionu, a to jsem ho psal 14 dní. Ano, není to literární dílo. Získalo mi však mnoho příznivců (a samozřejmě i pár haterů). Poslední knihu jsem napsal před 5 lety a opět mi získala mnoho zajímavých kontaktů, navíc je to skvělý nástroj při networkingu. No, řekněte, není krásné, když místo vizitky můžete při první schůzce věnovat svoji knihu?

Kniha 100 otázek - autor: Jarek Mikeš

 

Pokud hledáte další způsoby, jak se posunout s vaším projektem, obraťte se na mne a já vám pomůžu nastartovat novou kapitolu vašeho podnikání.  V sekci Spolupráce zjistíte, jak na to.

Zpět