10 otázek při zakládání LTD firmy v Anglii

Přátelé, ač tedy aktivně už tolik o podnikání v UK nepíši, pořád mi píšete e-maily a otázky se stále opakují :-).

Tady je výtah těch nejčastějších. Některé odpovědi jsou více rozváděny ve starším videu co jsem natočil.

1. Kolik stojí založení LTD?

Odpovím v kontextu založení firmy pro někoho podnikajícího z Česka. V takovém případě jsou náklady okolo 15 000 Kč.

Je potřeba uhradit poplatek za registraci do Companies House, následně potřebujete off-shore sídlo (případně virtuální), apostilovaný výpis z rejstříku.

2. Jaká je nejlepší cesta k založení LTD?

Asi nejsnažší cestou je založení přes specializovanou agenturu. Můžete si s tím vyhrát sami, ale z mého pohledu těch pár korun co ušetříte nestojí za čas, starosti a následnou nejistotu (zda jste udělali vše potřebné).


Agentura firmu založí většinou do 24 hodin, opostilovaný výpis posílá do 4-10 týdnů.

3. Co k založení potřebuji?

V podstatě peníze a občanský průkaz (musíte být plnoletí). Neřeší se trestní rejstřík, finanční závazky (insolvence, bankroty, exekuce, atp.).

4. Musím mít bankovní účet ve své zemi nebo v UK?

Je to jedno. Jediný rozdíl je, že pro zřízení účtu v ČR budete potřebovat apostilovaný výpis z rejstříku firem. Bez něj české banky účet nezaloží.

Oproti tomu k založení účtu v UK zase musíte doložit, že se trvale sdržujete v UK a splňujete další kritéria.

Zřízení přes apostilu v ČR má méně překážek než v UK.

5. Můžu podnikat s LTD v České republice?

Ano můžete. Jen je potřeba si dávat co je to za typ podnikání. Pokud fyzicky vyrábíte nějaké produkty a prodáváte je zde, nebo máte e-shop, dávejte si pozor, aby na Vás nespadla povinnost zřídit tzv. hospodářské středisko. Jinými slovi budete muset založit “českou firmu” bez právní subjektivity.

Pokud nabízíte něco virtuálního, např. SaaS služby, ebooky, různá elektronická díla, tak se Vás tato povinnosti netýká (velmi těžko se prokazuje, kde byla služba fyzicky poskytnuta, vyrobena, atp.)

6. Jak dlouho trvá založení LTD na dálku?

Do 24 hodin většinou můžete podnikat ve smyslu uzavírání smluv. Do 4-10 týdnů po obdržení apostily pak můžete přijímat i peníze na firemní účet. Existuje zde speciální dočasný titul, který umožní firmě přijímat peníze na osobní účet ředitele společnosti.

7. Jak si vyplatím peníze z firmy?

Klasicky přes PayRolls, tedy mzdu. Vše daníte v UK. Případně můžete využít fakturace na jiný subjekt v ČR (např. na OSVČ) a příjem danit v ČR.

8. Kolik stojí roční provoz firmy?

Záleží na rozsahu účetnictví. Tzv. dormant company musí podávat jen základní výkaz + confirmation statement (alternativa k českému prohlášení jednatele). Toto podání vyjde asi na 3-4 000 Kč.

Poté musíte udržovat sídlo firmy. To se liší dle místa. Většinou od 1000 Kč / rok - 5000 Kč / rok.

9. Musím se stát plátcem DPH (VAT)?

Pokud přesáhnete obrat 85 000 liber tak ano. V opačném případě ne. A to ani v případě, že obchodujete se zeměmi EU.

Na faktury do zahraničí většinou dáváte 0% VAT.

Pěkný článek (ač starší ale stále z většiny platný je tady: https://mbharris.co.uk/articles/finance/eurovat/)

10. Zvládnu si účetnictví dělat sám

Úpřímně říkám, že o tom pochybuji. Resp. vždycky to jde svépomocí, ale účetnictví (book keeping) je v UK postaveno na jiných principech. A ač mám ekonomický VŠ základ, zkušenosti, z účetnictví jsem maturoval (na obchodce) tak i přesto jsem neměl energii a touhu se do jejich systému naplno ponořit. Pochybuji tedy ne z důvodu Vašich dovedností, jak energie a času ponořit se do legislativy anglického účtování.

Na účetnictví je dobré si najít přímo účetní. Když máte menší firmu, tak účtování nevyjde draho. Najdete je třeba na freelancers.com. V UK je řad komor a asociací a podle nich je dobré si účetní vybírat. Určitě mějte někoho kdo je členem ACCA / FCCA.

Video se shrnutím zde:

Zpět