Obchodní rejstřík v UK stále překvapuje, ČR se má hodně co učit

I přes obrovské množství založených firem britský obchodní rejstřík dokáže perfektně odbavovat byrokracii a k tomu ještě vzdělávat samotné společnosti. A možná proto to zvládají tak dobře.

Jen pro představu v roce 2015 Companies House UK eviduje 3,610,038 založených společností, z toho je 3,341,899 v aktivním režimu. Měsíčně je založeno zhruba 50 tisíc nových společností. Zanikne však okolo 2 000 společností.

80.8% společností pak řeší věci elektronicky a 98.9% podává daňové přiznání včas! (zdroj: gov.co.uk).

Pro porovnání, ČR má evidenci 450 tisíc obchodních společností, z nichž téměř 25 % má majoritního zahraničního vlastníka. Nejčastějšími zahraničními vlastníky jsou Slováci (20 tis. společností), Rusové (17,5 tis.), Ukrajinci (10,8 tis.) a Němci (9,5 tis.). (zdroj: CRIF – Czech Credit Bureau, a. s.)

Proč vůbec píšu tento článek?

Včera mi dorazilo "přivítání" od Companies House, že blahopřejou k mému jmenování do vedení nové společnosti, do které jsem před měsícem vstoupil. Poslali mi brožurku s povinnostmi ředitele (jednatele) a tipy co si nastudovat, včetně pozvánky na bezplatné školení (na které rozhodně zajedu). Hrozně se mi líbí tento proaktivní přístup.

Ředitelé, potažmo jednatelé se zbytečně vyvarují chybám, které mohou jejich firmy položit či jim celé podnikání zkomplikovat. Co já bych dal za to, kdyby mi OR v ČR řekl co je třeba. V ČR slyšíte od úředníků jen legendární větu: "neznalost zákona neomlouvá". A veškeré školení si musíte za nemalé peníze zaplatit sami.









Podnikání v UK je super, jsem hrozně rád, že jsem toto rozhodnutí udělal. A co vy zvažujete to taky?

Zpět