Jaké jsou vícenáklady u zakládání LTD v Anglii?

Trošku jsem se tohoto tématu dotkl v mých prvních článcích věnované LTD. Ale za tu dobu se mi dostalo do e-mailu i do komentářů od čtenářů spousty spekulací a dotazů ohledně formy zřízení LTD v UK.

Na webech, které srovnávají s.r.o. a LTD najdete spousty referencí, jak je založení oproti ČR jednoduché a bez překážek. Jak je to levnější, jak co do zřízení tak i do provozu.

V tomto trošku s některými budu oponovat. LTD co se týče poplatků státu, vyjde opravdu levněji. Nicméně související náklady tuto úsporu celkem snadno doženou.

Tady je ukázka vícenákladů, které u LTD máte:

1/ Platba za dodání originálu výpisu z Companies House s apostilou

Bez tohoto výpisu se v zemi mimo UK neobejdete. Potřebujete to k uzavření bankovního účtu v CZ, k uzavření pojištění a dalších byrokracií.

Úřady nechtějí posílat doklad mimo UK. Vyžaduje to tedy zaletět si do Londýna. Tak si spočítejte cenu letenky, atd.

Samotný poplatek za vystavení je pár liber.

Agentury vám apostilu vyřídí v cenách 5 000 - 50 000 CZK. Ty mají v UK zástupce, který si to nechává poslat na svoji adresu a pak to přeposílají do ČR. Daň je, že to trvá dlouho. Měsíc a více. Pokud si připlatíte desítky tisíc, můžete to mít do tří dnů. To se jednoduše někdo sbalí z ČR a zajede to tam vyřídit osobně ;-).

2/ Tlumočnická doložka k výpisu

Jakmile dokument z bodu 1/ máte, musíte si zaplatit překlad.

Cena je od 1000 - 2000 CZK.

3/ Zřízení bankovního účtu v UK

Zřízení je velmi náročné pokud nejste resident. Toho totiž UK banky často vyžadují. Musíte tak doložit adresu pobytu. Bez agentur se to obchází velmi těžko.

Agentury to vyřizují v cenách od 5 000 - 30 000 CZK.

4/ Virtuální sídlo firmy

Bez sídla v UK firmu nezaložíte. A pokud nemáte náhodou rodinu nebo někoho, kdo by zápis firmy na jejich adresu umožnil, musíte si adresu pronajmout.

Cena pronájmů se pohybuje od 2 000 - 5 000 CZK za rok v Londýně.

Sečteno podtrženo

Když to tedy sečteme v těch průměrných částkách, bavíme se o cca. 13 000 - 15 000 CZK. To je prakticky stejná částka, kterou zaplatíte za s.r.o. v ČR, při vyřizování určitě narazíte na méně komplikací než s LTD. Vyřízení všeho výše uvedeného může trvat i čtvrt roku.

A jak to tedy s tím založením je? Založit si to sami či přes agenturu?

Odpověď za mě je jednoznačně přes agenturu. Mají vše nachystané, ví, co je potřeba řešit. Kdybych zakládal nové LTD, tak i když vím, co je potřeba vyřídit, vše bych si stejně objednal opět přes agenturu.

Pokud jste badatelé a nevadí vám čekat, nevadí vám studium UK legislativy a umíte dobře anglicky, pak se určitě pusťte do registrací vlastním úsilím.

Souhlasíte s článkem? Pokud máte nějaké připomínky, napište mi do komentářů.

Zpět