Vyřízení bankovního účtu pro anglické LTD u české banky (FIO)

Mám tu pro vás další vývoj, který obnáší start mé firmy v Anglii. Jak jsem psal v předchozích článcích, bankovní účet jsem se rozhodl založit prvně v Česku u FIO banky. Jednoduše proto, že to je jednodušší a hlavně tam mám další své účty. Mám ho ale v plánu založit i přímo v UK, zatím největší kandidát je zmiňovaný Barclays (barclays.co.uk).

Celý článek o komunikaci s FIO si můžete přečíst v článku "Zkušenosti se založením anglické LTD firmy z Čech".

A jak probíhalo založení účtu v praxi?

1/ Tlumočnická doložka

Musel jsem si zajistit zmiňovaný soudní překlad s tzv. tlumočnickou doložkou. Kde se překládá samotný výpis z Companies House a také apostila, která je součástí výpisu. Získání výpisu s apostilou trvalo neuvěřitelných 67 dní. Příště to budu dělat jinak a raději si to zařídím bez zprostředkovatele. Vyjde to levněji a určitě rychleji.

Co se týče překladu, poptal jsem několik firem po Brně. Cenové rozpětí za ani ne 2 NS se pohybovalo od 550 - 2 500 Kč. Důvěryhodnost některých překladatelů mi stále je záhadou a nechápu, jak mohli získat status tlumočníka u Krajského soudu v ČR. I když, proč se vlastně divím. Možné je přeci všechno.

No po celkem rychlém výběru, jsem si zvolil www.prekladys.cz. Kde překlad dělá Mgr. Šantavý. Živnostník, co má malou kanncelář v novostavbě bytového domu. Za překlad si řekl zlatých 600 Kč a přeložil to do druhého dne. Když jsme se bavili, tak mi povyprávěl jak to v tlumočení chodí. Poučné. Jinak samotný překlad mu údajně zabral 10 minut, víc času zabralo zaevidování překladu a udělání výkazů pro soud a finanční úřad.

U překladu jsem měl dvě volby. Dokument si nechat u notáře ověřit a nechat pak přeložit ověřenou notářskou kopii, nebo rovnou přeložit originál. Já si nechal přeložit rovnou originál, tzn. překlad byl zapečetěn s originálním dokumentem.

2/ Ověřená kopie

Ověřenou kopii neuděláte na Czechpointu, poště ani na úřadě. Což mi mohl někdo říct, ušetřil bych si tělocvik běhání po městě.

Ověřit to nejde proto, že výpis z Companies House má tzv. tlakové razítko. Je tam jednoduše razítko vyraženo do papíru. A úřady ze zákona nesmí dělat kopie takových dokumentů. Takže jediný způsob jak udělat ověřenou kopii je přes notáře.

3/ Založení účtu u FIO

Samotné založení pak probíhalo prakticky stejně jako založení účtu u fyzické či právnické osoby. Jediný rozdíl tam byl v tom, že pán na pobočce na to koukal jak kdyby to přišlo z Marsu. Asi moc firemních účtů pro zahraniční firmy nezakládal. Jinak si to vysvětlit neumím.

A taky počítejte s delší odbavovacím časem. Já tam byl skoro 40 minut, čekali jsme na schválení dokumentů centrálou FIO banky. Standardně máte založený účet do 15 minut.

Založil jsem si tři účty:
a) GBP
b) EUR
c) CZK

Chtěl jsem i účet v librách, když je to ta britská firma.

Pokud budete chtít i platební kartu, FIO nabízí jen dvě možnosti. V CZK nebo EUR. Libry a dolary nebyly v době mého zakládání možné.

Novinky na e-mail

Chcete kopii výše uvedených dokumentů? Přihlašte se k odběrům. V rámci nich odesílám zákulisní informace, tipy a další materiály. Nebojte neposílám SPAM, navíc odhlásit se můžete kdykoliv budete chtít.


Zpět