Zhodnocení mého podnikání v 2014 a co budu dělat v 2015

Zhodnocení roku 2014 jsem odkládal až do poslední chvíle. Vlastně jsem ho dopsal teprve dnes (2.1.2015). Mezitím jsem si přečetl zhodnocení kolegů, přátel, známých i naprosto cizích lidí. A tak nějak nevím, co si myslet. Rok 2014 byl pro většinu úžasný a plný spíše toho pozitivního. Jsem rád, že se tolika lidem daří a budu rád, když se bude dařit ještě více. A jak jsem dopadl já?

V roce 2013 jsem v mém reportu psal, co jsem byl nucen v rámci WebSelleru udělat. Poukončovat zakázkový vývoj u projektů, co neběžely na WebSelleru, zrušili jsme  některé služby zdarma atd.

Čtěte můj poslední report 2013 a předpověď roku 2014.

A jak se dané kroky promítly v roce 2014?

Kriticky a revolučně. Teda pokud se budu bavit o WebSelleru. Obrovská redukce zakázek, maximální focus na vývoj a pár minoritních problémů s lidmi způsobila, že jsme se dostali lehce do červených čísel.

To jsme ale očekávali, byla to investice jako každá jiná. Investice do vývoje, na který jsme si nebrali žádné úvěry a něměli investora.

Jenom za hlavní vývojové změny ve WebSelleru jsme dali přes milion korun.

To nejvýraznější bylo 

1/ Zvýšili jsme cenu služby a co se stalo? NIC.

Žádní klienti neodešli kvůli ceně, nikdo s tím neměl zásadní problém. Co si z toho odnáším? Že lidi prostě budou platit, kolik si řeknete, pokud budou cítit, že je to pro ně stále přidaná hodnota. Tečka. 

2/ Vzrostl věkový průměr spolupracovníků a lidí ve firmě.

Dával jsem vždy příležitost nezkušeným, mladým. Zaměstnával je na HPP, snažil se je rozvíjet. Bylo mi jedno, jestli jim je 17, hlavně, že uměli.

Tady jsem si narazil čumák. Ano, mladí lidi jsou creativní, plní energie, nápadů. Jsou ale také hrozně přelétaví, často i nespolehliví. Nemají respekt a moc nesnesou vyšší autority. Protože být pod někým a nechat si diktovat, co mají dělat není přeci COOL (desítky motivačních programů, kterých je plný internet prostě udělá své).

A tak se z firemního průměru 24 let, stal průměr vyšší než 30 let. Prakticky už nyní spolupracuji se staršími 30 let a musím říct, že je to nebe a dudy.

Mladé externisty tak využívám úplně minimálně. Snažím se upřednostnit spíše starší, kteří mají svoji zodpovědnost a již zaběhlý režim. U mladých jsem hodně hodně opatrný a chci, aby mi dokázali, že se jim dá věřit.

Učení nováčků (bavím se o vývojářích) si aktuálně nemůžu dovolit. Ne opravdu. Je to ta nejdražší věc, kterou ve firmě/projektu máte.

Často to totiž neocení a berou vás jen jako zdroj příjmů a zkušenost "lepší něco než nic". 

3/ Byrokracie a podnikatelské nestabilita v ČR nikdy neskončí

Vážně sorry, ale už mě to v ČR nebaví. Mám čtyři s.r.o.čka, nejstarší má přes 6 let a přijde mi, že si z nás stát dělá legraci.

Podnikatelům se mění podmínky pod nohama, s DPH si stát hraje, jak kdyby  to byl nějaký roční variabilní koecifient, háže na nás další a další byrokracii.

Teď chce vláda zavést registraci tržeb on-line, měsíční přehledy DPH, dokonce musíte shromaždovat informace o zahraničních zákaznících a podávat FÚ přehledy, komu jste své služby poskytli a to formou dalších přehledů.

V roce 2014 jsem měl několik kontrol, od FÚ, zdravky, socky. Řešil jsem několik právních konfliktů. Účetní i pravníci mi s oblibou říkají: "Co chcete, jste v České republice".

A tak jsem se naštval a založil jsem si firmu v zahraničí (přečíst článek).

Někteří možná mají trpělivost čekat 10 let, než se ČR někam dopracuje. Já čekal 15 let a přijde mi to spíše horší než lepší. A omlouvám se za to, že nejsem poctivý vlastenec, ale nechci obětovat další roky života a podnikat v prostředí, které mě ... jak to říct slušně, sere :-).

4/ Konečně mám nad vším plnou kontrolu

Když jsem začínal podnikat, dělali jsme různé weby, e-shopy. Projekty byly opravdu různorodé. K tomu se to začalo různě kombinovat a X klientů nám začalo platit různé paušály. Počet klientů v letech rostl a my jako správní obchodníci jsme dělali různé individuální vyjímky, slevy a smluvní podmínky.

Řada klientů běžela na různých CMS. Většinou různé verze WebSelleru (některé i 10 let staré!!!), opensource CMS či na nějakých noname frameworcích, které pochopitelně v té době byly hrozně IN.

Po několika letech se však z toho všeho stal jeden velký guláš. A jak jsem psal ve svých předchozích postech na blogu, stala se z toho obrovská osina v zadku. Čím víc toho bylo, udržovat to vše v chodu znamenalo jít často do ztráty. Přenést to na nový systém, sjednotit smluvní podmínky, to vše se ukázalo být neskutečným problémem.

To se vlastně dělo celý rok 2014 a část roku 2013.
DVA roky mi tak trvalo si udělat ve většině pořádek.

Dnes už máme jednotné tarify, smluvní podmínky i provoz. Celý systém vyúčtování, provizí, mezd a dalších souvisejících plateb řeší povětšinou automat. Odpadla práce lidí, kteří to dřív dělali na FULL-TIME.

A proto moje rada pro každého, kdo třeba je v podobné situaci. Pokud táhnete za sebou něco, co nemáte pod kontrolou, zbavte se toho co nejdříve. I za cenu, že o klienta přijdete. Věřte mi, bude to často levnější, než si ho udržet. A pokud to bude věrný klient, určitě se bude podílet na finančních nákladech vedoucí k zavedení změny. Většina našich klientů se finančně podílela na změně, jen jim to musíte správně vysvětlit.

S některými jsem se nerozešel v dobrém, ale na konci byla obrovská úleva. Úleva z toho, že člověk může řešit to, co ho opravdu baví. Své podnikání jako celek.

A co bude v roce 2015?

1. Plánuji rozjet podnikání ve světě. O úspěších a neúspěších budu psát na svém blogu v sekci Podnikání v Anglii z Čech.

2. Chci se věnovat více sobě a své budoucí rodině.

3. Budu více publikovat, psát a tvořit obsah, videa. V lednu budu vydávat svoji druhou knihu, tentokrát tištěnou. Již brzy o ní napíšu.

4. Začnu přispívat do všech start-upů, firem i zaběhlých projektů, kde jsem jako společník či partner. V minulém roce jsem na to neměl kvůli WebSelleru tolik času a je to cítit. Chci začít budovat další projekty, řada z nich již vznikla a další se připravují!

Říkal jsem si vždycky: "až bude čas..", "až dořeším toto ..", pravda je ale taková, že čas není nikdy, když nechcete a vždycky bude něco k řešení :-). A nejlepší způsob, jak se k něčemu přinutit, je prostě do toho spadnout. A když už v tom člověk bude, začne ho to i bavit. Alespoň já to tak vždycky mám.

Tak jsem se trošku rozepsal :-). Přeji každému mému čtenáři, ať se daří v novém roce. Myslete více na sebe a rodinu. Pracujte a jděte si za svým cílem. Nebojte se vytvářet partnerství s jinými lidmi jako jste vy a třeba i s firmami. Raketově tak urychlíte svůj osobní i podnikatelský vývoj. Nebojte se říct si o pomoc.

Novinky na e-mail

Pokud vás baví mé články, chcete být v obraze když vydám něco nového či zajímavého, přihlašte se nově k odběru novinek. Nebojte neposílám SPAM, navíc odhlásit se můžete kdykoliv budete chtít.


 

Zpět