Podnikání se bez stresu neobejde. Jak s ním bojuju?

Asi nemá smysl psát o tom, kolik stresu podnikání může přinést. A když podnikáte na "více frontách", tak starosti rostou a stres s ním. Potlačovat ho lze jen krátkodobě, lepší je mu předcházet.

V životě jsem měl jeden BURNOUT. Syndrom vyhoření, tak se to často nazývá. To je něco, kdy na sebe tlačíte tak moc až to prostě mozek neunese a vyhoří. Mně burnout potkal před několika lety. Kdy jsem byl ještě napůl zaměstnanec jako SEO konzultant v jedné IT firmě a zároveň jsem byl OSVČ (připravoval jsem se na založení svého prvního s.r.o.). A musím říci, že to je zkušenost, kterou už nikdy nechci zažít.

Odpadl jsem na celý měsíc a další půl rok mi trvalo se dát dohromady.

Nebyl jsem schopen se na nic koncentrovat. Každá věc mi neskutečně lezla na nervy. Celou dobu jsem byl na nemocenské a byl jsem rád, že jsem se z toho dostal. Ale nemyslete si, pokud vyhoříte, není to věc jednoho měsíce. Táhne se to potom s vámi celý rok. Záleží jak moc na sebe opět začnete tlačit. A i když jsem nechápal jak může člověk v 25 letech vyhořet, zjistil jsem že může ... snadněji než člověk ve 40.

Dnes je to více jak 8 let. Můj život se ale zas tak pracovně nezměnil. Stále jsem schopný máknout si 16 hodin denně a udržet toto tempo i po několik dní. Stále občas pracuju do 4 hodin ráno a vstávám na devátou. Dávám sobě spousty úkolů a také jich o to víc přijímám. Během řízení s.r.o. to je někdy dost ostré, ale přesto se cítím nad věcí a v pohodě.

Jak? Tady je můj návod.

1. Vše co děláte vás musí bavit

Naučte se, aby vás práce bavila. Pokud vás nebude bavit, začnete si v hlavě stavět mentální blok, který nevydží věčně. Pokud musíte udělat něco co vás nebaví, najděte si někoho kdo to udělá za vás. Raději utratit pár korun, než si poškodit své zdraví.

2. Vzdělávejte se

I když se to může zdát divné. Pokud řešíte hodně věcí, nevíte kam dřív a pořád vám to v hlavě "mele", dost pomáhá další učení. Divné že? Nicméně u mne to funguje perfektně. Vstřebávání dalších informací mi pomáhá snížit "prioritu". Mozek pak přesune dané informace do podvědomí a zpracovává je "v pozadí". Něco jako proces s nižší prioritou u CPU :-).

3. Uberte na vážnosti

Ano podnikání a práce je vážná a odpovědná. Nesmíte to ale tolik hrotit. Neříkám, že máte přímo jít proti této myšlence, porušovat deadliny, smlouvy, či dohody. Jen se snažte věci ne tolik eskalovat.

4. Bavte se a věnujte se sami sobě

U mně jednoznačně pomáhá hraní na housle, dřív jsem hrál na klavír. Občas si zahraju na kytaru. Učím se ovládat nástroj i svou morálku.

Věnujte se sami sobě. A pozor, věnovat sobě neznamená jít ven s přáteli, být s přítelkyní. Dělejte věci co máte rádi jenom vy.

Já jsem od svého mládi náruživý hráč her. Miluju strategie, MMORPG, RPG. Mám respekt k vývojářů, umělcům a vůbec ke všem, kteří tvoří nejrůznější příběhy. Jsou obrovský fanoušek Blizzardu. Mám všechny jejich hry od počátku existence firmy. Aktivně hraju minimálně jednu z nich.

Taky fotím. Teď už téměř druhým rokem. Prohlédněte si moje fotky.

5. Milujte

Mít osobu blízkou, ale i zvířecího mazlíčka je naprosto vysvobozující. Věnujte se svým blízkým, rodině a i tomu mazlíčkovi. A postavte si je na první místo ve vašem žebříčku. Máte důležité jednání? Něco může způsobit škody ve firmě? Zároveň ale řešíte něco důležitého v osobním životě? Upřednostněte své blízké. Rodinu a přátelé máte mít na celý život. Nový obchod, novou firmu či nové obchodní partnery si najdete vždycky. I když si teď třeba myslíte, že ne.

Tento článek jsem napsal proto, že je kolem mne několik přátel, kteří na blížící se burnout vypadají. Třeba jim pomůže se nad sebou i zamyslet :-).

Zpět