''Kodérský sen'' aneb jak dělat kodéřinu bez programování?

Myslím si, že kodéři (Webmateři) jsou hrozně málo oceňovaní. Přitom je to vlastně profese přesně uprostřed každé webařiny. 

Jsou přeci zkušení "designeři"

Kodér musí být tak trošku web designer, protože musí často dělat "korekce" v dodaném designu.

Jsou vlastně "experti na UX"

Není vyjímkou, že musí taky s klientem komunikovat dodatečné změny, protože přece už nemá cenu to znovu malovat (jinými slovy, nikdo to nezaplatí). A jako správní profíci musí být zkušení v UX. Protože přeci to dělají každý den.

Jsou samozřejmě guru "programátoři"

A taky musí být schopný trošku programovat front-end. Různé hejbátka, slidery, kalendáře a animace jsou dnes už na denním pořádku.

Kodéřina mi vlastně u webařiny dala nejvíc. Dělal jsem ji několik let (ve fi. WDT), než jsem přešel na SEO a marketing. Byl jsem taky chvilku web designer a občas jsem i něco programoval (naprogramoval jsem např. celý základ WebSelleru). Pamatuji se, jak byla kodéřina ale pohodička.

Dnes už vlastně nejste kodér.

Přijde mi, že musíte být programátor. Připravit Wordpress šablonu, upravit něco v Joomble či Drupalu, je pro obyčejného kodéra co perfektně umí CSS/HTML a trošku JS, prakticky nemožné. A nebo se mu to prostě nevyplatí.

Proč bez programování?

Proto jsem vlastně zavedl do WebSelleru šablonovací systém postavený čistě jen na HTML značkách. Prakticky implementujete redakční systém a e-shop v HTML.

A hrozně mně těší, že si k nám nacházejí cestu opravdu zkušení kodéři, co mají plné kecky opensource redakčáků a začínají si rozjíždět svoje projekty u nás. Můžou vlastně rozjet jakýkoliv projekt a nepotřebují k tomu znát nic jiného než HTML a CSS.

Toto video je už starší a šablonovací systém se zase posunul o trošku dál. Ale třeba vás to bude zajímat. A co takové si kodéři u nás rozjeli? Tak třeba www.pan-thenol.cz, www.kabrman.cz, www.cyro-hotel.cz nebo třeba www.stop-auto.cz

Vše bez našeho zásahu, kodér si poradil sám.

Zpět