Je to 6 let od založení mého prvního s.r.o., co bych udělal jinak?

Před nedávnem měl WebSeller své šesté narozeniny. Čas neskutečně letí. Pamatuji si, že když jsme s Honzou Kunčíkem firmu zakládali, vůbec jsme netušili, jak se celá situace vyvrbí. Netušil jsem, že nějaký čas po založení, si Honza založí další firmu (po tom, co dostuduje vysokou) a většinu svých aktivit bude směřovat tam. Netušil jsem, že kolem bude tolik administrativy a starostí. A to jsem podnikal a měl jsem hodně reálně představy, co náš obor obnáší. Čtěte dál, co bych udělal jinak, kdybych mohl.

Ač se to bude zdát divné, neměnil bych vůbec nic. Hlavně proto, že člověk by se nenaučil to, co se díky tomu naučil. Každopádně je tu pár věcí, ze kterých jsem se poučil a které už ve svém dalším podnikání nedělám.

1/ Zakládám firmy, kde jsem buď většinový nebo mešinový společník

Mít něco napůl (50/50), být jednatel a ještě vést a udávat samotný směr firmy je velká zodpovědnost.

Nikdy jsem sice s Honzou neměl konflikt, vždy jsme se bez problémů domluvili. Přeci jenom jsme spolu před založením podnikali přes 6 let jako živnostníci. Nicméně jde právě o ten pocit vaší pozice ve firmě. Pokud nemáte jasně dány povinnosti, co kdo ze společníků má dělat a jaká je jeho úloha ve firmě, je to vážný problém. Úloha ve firmě musí být ideálně nenahraditelná. Něco co nejde delegovat, něco, na co nejde najmout člověk. Většinou to má být právě osobnost toho člověka. Nadhled, inovace a schopnost tahu na branku. Schopnost motivovat lidi okolo, vymýšlet nová řešení, schopnost ovlivňovat své okolí.

Na druhou stranu být menšinový společník a přispět předem danou přidanou hodnotou je druhá varianta. Nedáváte na sebe žádné úvazky a spolupráce může být stále prospěšná pro všechny zúčastněné. Od této doby jsem se stal menšinovým podílníkem ve dvou dalších s.r.o.

2/ Vzal bych si podnikatelský úvěr

Nikdy jsme si na nic nepůjčili, nikdy jsme nevzali žádnou dotaci. Vše co jsme vytvořili, bylo z nuly (respektive z mínusu). Stálo nás to spousty úsilí, i trošku pověsti s pozdní splatností faktur. To proto, že jste díky tomu neskutečně závislí na provozním cashflow. Pokud někdo nezaplatí, (myšleno za větší objednávku) opravdu to pak pocítí celá firma.

Krize byla v období krize. To bylo období, kdy zakázek bylo hodně, ale platební morálka firem byla velmi špatná. Splatnost tři měsíce nebyla vyjímkou. Samozřejmě to pak odnesli všichni kolem nás.

Peníze vás stojí i špatná rozhodnutí, chyby lidí, chyby partnerů a okolí. Vyhnout se tomu nedá, i když vás často na to někdo upozorní. Někdy si musí podnikatel "narazit čumák", aby si příště dal větší pozor.

Dnes bych si vzal úvěr. Na firmu, na sebe, to je fuk. V praxi je to levnější, než řešit škody, co vznikly špatným cashflow. Tehdy jsem sice chtěl také, ale Honza byl zastánce bezúvěrovosti (je jím i dodneška) a prostě mně přesvědčil, že to půjde i bez toho.

3/ Byl bych měsíční plátce DPH

Při založení jsme se stali kvartálními plátci. Naivně jsme si mysleli, že vždy na DPH bude. Že si budete poctivě odkládat. Praxe je ale diametrálně odlišná. Peníze jsme často nuceni použít a pak chybí. A za tři měsíce se umí DPH solidně naskládat. A jelikož se dodnes platí DPH i z faktur které nemáte zaplacené, nastávají pak často absurdní situace. Třeba, že si to váš odběratel uplatní, ale nezplatí. Věřím, že na tento problém musí časem narazit většina nových firem.

Naštěstí nové firmy už nemají možnost si období vybrat. Automaticky mají měsíční odvody. Určitě bych zvažoval, jestli vůbec chci být plátcem DPH.

4/ Dotace?

Tady jsem na vážkách dlouhá léta. Vždy jsem měl postoj takový, že dotace "przní" myšlení podnikatele. Tento názor mám pořád. Nicméně existuje vyjímka, a to když dotaci dostane zaběhlá firma. Ono to není nikdy tak růžové, jak se všude povídá. Peníze nedostanete úplně zadarmo, každopádně jste schopni díky tomu výrazně snížit některé náklady.

A pokud podnikáte delší dobu a spočítáte si kolik platíte za odvody a daně státu, časem si řeknete, že máte bytostní právo dostat své peníze zpět. Proto chápu velké firmy a podnikatele, že dotace čerpají, co se dá. A pomalu mě to nahlodává.

Dnes jsem naštěstí trošku poučený a tak se snažím se svým nejlepším vědomím a svědomím svá nová podnikání dělat podle zkušeností. Musím říci, že znát tyto tři body, ušetřil bych si neskutečné množství času a peněz. Ač o podobných tipech čtete, ten pocit prožít některé situace je neporovnatelný.

Zpět