Práce na volné noze bude budoucnost českého podnikání

Už delší dobu mám pocit, že se situace v Česku dost výrazně lepší, co se týče freelance podnikání. Lidé získávají sebevědomí, vrhnout se do své vlastní budoucnosti a nebojí se už tolik pádu. Předpokládám, že za to může osvěta a informovanost lidí. Je to jako se vším ostatním, co nás v životě potkává. Když to neznáme, odsuzujeme to a bojíme se toho. Jakmile ale získáme více informací, zanechá to v některých z nás toho neustále připomínajícího červíka v našich hlavách. Ten bude tak dlouho vrtat, až přijde ten okamžik, kdy si řekneme: Jdu do toho!

Poslední tři roky se mi však zdá, že je se vším obrovský boom. Myslím tedy kolem podnikání. Vzniká bezpočet "start-upových organizací a firem", které se snaží údajně pomáhat nadějným podnikatelům. To, že to je z peněz EU a organizace a firmy jsou jen zástěrka, jak vytlouci z EU oslíka více peněz, ale nikdo neřeší. Mladým lidem jsou občas (neříkám, že vždy) do hlavy tlouknuty principy a praktiky, které prostě nemůžou u nezkušeného "podnikatele" hned fungovat. A tak se tito mladí a nadějní snaží řídit rady úspěšných a bohatých, ale přitom ztrácí svůj vlastní selský rozum.

Když ale pominu tohle všechno, myslím, že to je nakonec dobře. Silní zůstanou a ti, co neuspějí (záměrně nepoužívám slovo slabí, protože jsou často silnější než ti "silní"), se poučí ze svých chyb a třeba svůj úspěch nakonec také najdou. Když se mi hlásí lidi na pohovory a víc se s nimi bavím, co by chtěli dělat, jaké jsou jejich plány, tak hodně z nich má sen mít "něco svého". Službu či produkt, nějaký projekt. A práce, do které se hlásí, je jenom cesta, jak jít za svým cílem. Lidé i pohovory jsou opravdu jiní než dříve. Řekněme 3-5 let zpět. Uchazeči na pohovorech často odříkávali ty nesmysly, co jim do hlav natloukly personální agentury a během pohovoru se chovali jako roboti. Občas se to tedy děje i dnes, ale určitě ne tak často. No tito uchazeči už nemají zábrany se více otevřít a říci vám narovinu, co by chtěli. Líbí se mi takový přístup.

Ač nám asi nová vláda nejspíš nadělí nějaké ty klacíky pod nohy (o EU ani nemluvím), myslím, že práce na živnostenský list (tedy býti freelancerem), bude budoucnost pro velkou řadu lidí. Budou svými pány, budou chápat obchod. Začnou se chovat jako obchodníci, tak jak je ve zvyku v západních zemích. Dnes když má někdo někoho doporučit či dohodit kontakt, tak často mlčí, i když ví přesně o člověku, koho by doporučil. Správný podnikatel lobbuje, kde se dá, nebojí se doporučit a spojit lidi. Ví, že když to udělá, určitě se mu to dříve nebo později vrátí.

Já doporučuju lidi (a firmy) celý život. Vždy jsem byl toho názoru, že bez doporučení nemůže podnikání fungovat. Jak jste na tom vy, pořád přemýšlíte o tom, že začnete podnikat? Pořád hledáte důvod proč nezačít? V čem vidíte překážky?

Zpět