Rok 2013 a mých pět milníků

Tak a další rok je za námi. A jako většina se i já sám snažím ohlédnout zpět v čase a zhodnotit, kam jsem se já i mé podnikání pohnulo. 

1. Udělal jsem si čisto na svém stole

Předchozí roky jsem měl celkem zajímavé množství projektů, ty jsem ale téměř všechny úspěšně prodal. Dříve jsem měl spousty energie a chutě se ve velkém věnovat řadě činností. Dnes se mi změnily priority a tak po návratu domů se snažím nepracovat. Přiznávám, že to není 100%, ale určitě je to lepší než to bylo.

Prodej projektů jsem dělal s těžkým srdcem. Všechny jsem vychoval od prvního řádku kódu a tak byly pro mne jako děti. Nicméně i dítě jednou vyroste a odejde z domova. I když jsem u většiny z nich měl jiné představy o prodejní ceně, nakonec jsem snad vždy šel s cenou dolů. A věřím, že většina kupujících může být spokojena.

Opět jsem si připomněl, že prodávat projekty přes WebTrh může být slušný porod. A zatím nejlepší odezvu při prodejích projektů a hledání partnerů mám ze svého blogu. Není to sice hned a často to trvá i několik týdnů, ale vždy se nějací zájemci ozvou.

2. Ve WebSelleru jsme oslavili 5 let

Pátý rok byl pro WebSeller jeden z neaktivnějších a dokonce byl nejaktivnější pro mne samotného. I když jsme jako webseller.cz prodávali a poskytovali služby už od roku 2003, jako s.r.o. jsme začli "až" v roce 2008. A za tu dobu jsme se v mnohém změnili.

O WebSelleru však v posledních měsících moc nepíšu. Je to tak trošku záměr. Stále připravujeme spuštění naší inovační služby, která bude mít grády. Ač přes všechny odklady a zpoždění termínů pevně věřím, že vám službu již brzy v plné parádě představím!

Uvnitř firmy nám to ale celkem vře. Dostali jsme se na rozcestí zda budeme další roky pokračovat stejným směrem jako za posledních pět let a nebo si zvolíme cestu novou. S tím bylo i spojeno ukončení spolupráce s řadou letitých partnerů, dodavatelů a dokonce i klientů. Tak nějak jsme si utkali vlastní oprátku, když jsme ve vývoji chtěli vyjít všem vstříc a stalo se nepsaným pravidlem, že když klient objedná 100 hodin vývoje, má tím vlastně namysli 500 hodin. Ale s těmi 400 hodiny navíc nechce abyste počítali, přitom se určitě někdy objeví (a objeví). Samozřejmě to trošku zobecňuju, ale začal jsem na naše klienty být víc přísnější.

Navíc ani jsem se nenadál a 90% našich příjmů najednou bylo z vývoje na zakázku. Rok 2013 tak byl rokem nejrůznějších projektů (a startupů), začínajících firem a podnikatelů. Asi proto jsem se začal naprosto bez plánu dostávat do projektů (firem) jako "tichý partner". Mým úkolem bylo a je jediné: konzultovat postupy a připravované kroky, vyhodnocovat jejich zapracování. Realizaci a dohled už řešit nemusím. A kupodivu jsem zjistil, že mi to skvěle vyhovuje. Mohu zúročit všechny mé zkušenosti a ještě se přitom učit nové věci.

A tak jsem byl třeba u založení dalších s.r.ó.ček. Třeba LaTombola s.r.o., G207.org s.r.o. a nebo Smart Source Synergies s.r.o. Jsem si jist, že o těchto firmách, jež mají před sebou velmi zajímavé projekty ještě uslyšíte.

Být až "ten druhý" ve firmách má pro mne velmi příjemnou výhodu. Tím, že nejste jednatel, nemusíte dělat byrokracii a neřešíte dílčí úkoly. Co vám budu povídat, to je totiž noční můra každého, kdo má nějakou vizi o podnikání. Nicméně i toto k tomu bohužel patří a je asi na každém jak se s tím dokáže poprat. Já sám nejsem moc administrativní typ, rád to svěřuju pěčlivějším a důkladnějším lidem.

3. Stal jsem se opět nováčkem

V 2013 jsem si splnil také jeden ze svých dlouhodobějších cílů. Vždycky jsem chtěl napsat knihu a nakonec se mi to opravdu podařilo! Kniha je ke koupi na adrese www.ebook-startup.cz. Od nového roku, díky tomu, že je jich delší dobu v prodeji a cesta kde jsem ji psal (Thajsko, Singapur, Malajsie) se mi tím krásně zaplatila, můžu s radostí cenu knihy snížit a tím ji udělat dostupnou opravdu každému :-). Tato zkušenost byla velmi příjemná a už plánuju další cestu do světa, kde se chystám napsat další :-).

Také jsem začal s pronájmem nemovitostí (kanceláře, komerční prostory) a věnovat se placené konzultační činnosti. U nemovitostí zatím tápám, konzultační činnost jsem nabízel pod firmou sice už dříve, ale nyní ji nabízím čistě sám za sebe. Zřídil (respektive zaktivoval) jsem si opět živnostenský list a začal jsem opět podnikat mimo jiné i jako živnostník.

4. Práce s lidma mně nepřestane udivovat

Předchozí roky jsem byl víceméně na externistech závislý a praxe ukázala, že pokud máte garantovat služby, termíny a reakční dobu, není to přes externisty možné. Na začátku spolupráce s každým externistem je to výborné, vše běží jako hodinky. Po čase se však tyto hodinky začnou zpožďovat, zvýší se chybovost a už byl problém na světě. Výrazem "po čase" mám namysli třeba po roce spolupráce. S většinou externistů spolupracuju minimálně několik měsíců a to bez větších problémů. Z výše uvedeného jsme nabrali několik nových lidí na plný úvazek.

Hlavní milník byl ale v tom, že i přes všechny roky co s lidmi pracuju jsem stále naivní a prostě jim chci dát příležitost se rozvíjet. Bohužel ne vždy je mi to opláceno stejnou mincí a tak někdy zůstane jen pocit, že firmou proběhla další duše co spíš něco odnesla než přinesla.

Nejspíš to bylo tím, že jsem byl moc "hodný šéf". Dával jsem příliš moc svobody a nekontroloval jsem si kvalitu jejich práce tak důkladně jak kdysi. Často mým jediným ukazatelem byla práce co se jejich prostřednictvím fakturovala klientům (to totiž znamenalo, že zakázka je hotová, odsouhlasená klientem, otestovaná). Taky jsem se asi příliš spoléhal na druhé lidi, že udělají práci za mně. Myslím tím, motivaci lidí ve firmě, řízení projektů, kontrola kvality, výběrová řízení na nové lidi, atd. Myslím, že to nebylo dobré rozhodnutí a v dalším roce to jednoznačně musím řešit já. Poslední chybu u sebe vidím v tom, že jsem ve firmě nebyl "pořád". Letošní rok jsem byl často operativně mimo kancelář a tak když není šéf ve firmě, je tam úplně jiná atmosféra, no znáte to.

Také jsem dostal lekci, že někteří co se tvářili jako přátelé, přátelé nejsou. Někdo kdo nesnese kritiku nebo je s vámi jen pro peníze, se nejvíce projeví, když jde do tuhého. Ne nadarmo se říká, že v nouzi poznáš přítele. Naštěstí ti pro mne důležití "dlouholetí" přátelé zůstali. Potkal jsem ale také několik nových tváří, z oboru i mimo něj. A můžu mít klidné svědomí, svět na tom není zas tak špatně. Řada pomáhá, dělí se, nemyslí jen na sebe a je pro mne čest nabídnout jim na oplátku to stejné.

5. Udělal jsem něco pro své zdraví a duševní pohodu<

Hrozně dlouho jsem si říkal, že začnu cvičit nebo že začnu dělat aktivity, které mně vždycky lákaly (rád něco tvořím, maluju, skládám hudbu, ..). Vždycky to ale skončilo tak, že jsem zůstal sedět u počítače a celý svět se mi točil jen kolem něj, tedy práce.

Tak jsem si pořídil psa (ehm fenku), aby mně donutil vyjít z baráku alespoň na chvíli. A začal dělat aktivity, které trošku pomůžou zdraví a zbaví stresu. Musím říct, že to pomohlo báječně a bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí, které jsem v tomto roce udělal. Vyřizovat pracovní hovory uprostřed lesa v létě bylo doslova návykové :).

Začal jsem taky fotit. Nemůžu říct, že aktivně a že mi to nějak výrazně jde, ale kupodivu mně to naplňuje.

   

Více fotografií najdete v sekci Fotografování.

Velký rest mám ještě v "socializaci". Předchozí rok jsem byl častěji mezi lidma a více jich také poznával. Pořádal občas nějaké akce či na hodně z nich byl. Letos to bylo opravdu hodně uzavřené. Soustředění na nový WebSeller mi nedávalo takřka žádný prostor a chuť něco navíc řešit. Kontakt s lidmi z IT, z oboru a poznávání nových zajímavých tváří mi opravdu chybí. Něco s tím určitě udělám :-).

Jaký si myslím, že bude rok 2014 na internetu

Podle mně to bude rok mobilních aplikací a e-commerce. Vánoce přinesly do řady domácností v Česku tablety, nové chytré telefony a tak se i zvedla laťka pro konzumaci obsahu. Již samotný APEK i NETMONITOR zveřejnili v minulých obdobích trend, který ukazuje na výrazný vzestup těchto zařízení. V předminulých letech dokonce prodej konzumních zařízení (tablety a smartphony) předčily prodej notebooků a klasických počítačů.

Letošní Vánoce také ukázaly kupní sílu českého národa. Byly vyvráceny spekulace, že lidi peníze nemají a nechtějí je utratit. Odpověď je mají a chtějí. Pravda je, že tomu napomohl částečně krok ČNB a donutil prodejce vykoupit sklady svých dodavatelů za miliardy. Nerozhodný zákazník pak dostal argumet jít nakoupit.

Společně s tímto bude větší poptávka po službách podporující podnikání na internetu. Affiliate programy, datové cloudy, B2B a B2C systémy, aj. Určitě se objeví i řada nových analytických a statistických nástrojů, které budou měřit "jinak" než jsme zvyklí. Obchodníci a markeťáci budou chtít šetřit čas, budou chtít zbavit se "prokrastinace" a zvýšit svou produktivitu/efektivitu.

Na tento rok se moc těším, už jen proto, že se poslední rok připravujeme být jeho výraznou součástí #webseller :-).

Všem vám přeju úspěšný rok 2014!

Zpět