Úřednický a systémový bordel

Dneska mi volali z ČSSZ, že nemohli přihlásit našeho zaměstnance kvůli tomu, že máme špatně vyplněný přihlašovací formulář. O tom, že je špatně přihlášený nás informujou o několik týdnů později.

A co je pointa? Ten špatně vyplněný formulář je špatně vyplněný, protože se do XML datového souboru za jméno dostala mezera, což je dle jejího vyjádření NEPOVOLENÝ ZNAK a tím pádem to systém nebere.

Zeptal jsem se jí, jak je možné, že tak drahý systém za několik stovek miliónů si není schopen poradit s datovými vstupy a že mi to jako pracovníka IT rozum nebere (čekal bych, že vstupy budou mít trim() či tak něco). Případně pokud to už tedy má být bráno jako chyba, je nutné to mít v dokumentaci k ohláškám.

Paní mi s povzdechem řekla: "Co Vám mám na to říct ...".

No a hned druhá, pokud odhlašujete zaměstnace musíte poslat list důchodového pojištění a formulář s ohláškou. To je jasné. Ale běda jak toto pošlete v jedné zprávě datové schránky se dvěma přílohama. To systém nebere. Ale POZOR, pokud pošlete jednu datovou zprávu a do jednoho souboru (přílohy) dáte tyto dva formuláře tak to jde.

Díky tomu není včas nahlášený a odhlášený zaměstnanec a teď čí je chyba. Vše prej opraví zpětně bez sankcí a následků. Což mi trošku napovídá, kde chyba bude ...

Nechápu to prostě.

Zpět