Když se musíte s firmou stěhovat

WebSeller mám na Vlhké v Brně už nějaký ten rok, rozšířili jsme se tam o další prostory a i když jsou zatím jakž takž dostačující, čím dál víc mi přijde, že jsou prostě drahé. Za nějakých zhruba 80m2 platíme okolo 19tis. To je v podstatě plat jednoho člověka. Ano vím, že je to nezbytný výdaj, alespoň pokud máte zaměstnance.

Ne vždycky tomu tak ale bylo. V začátcích WebSelleru jsme měli takový malý kancl ve staré budově, kterou měla Telefonica zastavenou soudy. Platili jsme 3000 Kč, v Řečkovicích na ulici Bochořákova. Dnes je tam luxusní rezidence a byty se tam prodávaly kolem 4-5 MIL (3-4kk). No náklady trošku vyskákaly nahoru a to jsem po odchodu ze zaměstnání zapřísahaně hlásil, že nechci vytvořit firmu co bude zaměstnávat lidi. V zaměstnání mi neskutečně vadila ta byrokracie, vykazování časů, úkolů. No a dnes to chci po svojich lidech. Občas jsou chvíle kdy si na své bývalé zaměstnavatele vzpomenu a v duchu si říkám, "OK, teď už to chápu".

Měl jsem naivní sen, že se dá vybudovat free-lance firma, kde budou moci lidi pracovat na dálku ze svých domovů onen americký model. Hm sakra jak já jsem byl naivní. Tohle prostě nemůže v Česku fungovat. Chcete vědět proč? Protože lidem chybí morálka, spolehlivost. Externisti jsou často nespolehlivý, protože i když slíbí termín, raději upřednostní někoho kdo jim dá více peněz. Pak jste v pasti, protože jste také vázání termínem, na zakázce vám dělá více lidí, klient nechce zaplatit, protože tento jeden článek si "dělá co chce" a tím pádem je problém zaplatit všechny. Celé to pak eskaluje v to, že všichni jsou naštvaní na všechny a nikdo není happy.

U zaměstnanců je to trošku jiné. Mají své povinnosti, nemůžou tolik uhnout, můžete to kdykoliv s nimi řešit. Je u nich bezpochyby mnohem větší stabilita - ale stojí víc. Větší zodpovědnost. Dnes máme něco okolo 10-12 lidí. Z počtu 2 lidí jsme se za necelý rok rozrostli do tohoto počtu. A pořád se nestíhá, pořád je něco po termínech a pořád je práce jak na kostele. Tak si říkám jak je to možné? Dost silně pochybuju, že by se to změnilo u 100 lidí, 1000 lidí.

Je to asi součástí toho, když chcete zaměstnávat lidi. No každopádně jsem teď dost nalomený co dál. Peníze co platíme za to co platíme mi přijdou přehnaný. Za ty prachy by snad šla koupit vlastní nemovitost a splácet hypotéku. Jenže pro sídlo firmy to chce už něco většího, takže se bavíme o několika milionech. Hypotéku, kterou firma určitě nedostane. Takže abych si vyzkoušel jaké to je mít vlastní barák, přesuneme se do většího domu, který bude jenom náš. Tedy skoro náš, a přebytečné prostory, pronajmeme. Už mám kandidáta na dobrý domeček se zahradou, za 20 000 měsíčně a zároveň někoho kdo by s námi sdílel prostory za 5-7tis. Ve výsledku bychom mohli být ve vlastním a ještě se možná i ušetří.

Jaké vidím proti?

Režijní výdaje pro firmu jsou obrovské. Musíte vyřešit telefony, internet, úřady, přesun, vybavení, provize RK, kauce. Tak stále přemýšlím co by byl nejlepší krok.

A co hraje pro?

Samostatnost, větší možnosti s dalším pronájmem, oťukat si "správu nemovitosti", soukromí, z firmy se stane více "rodiné prostředí". Pak by mohl být jednodušší krok k nákupu vlastní nemovitosti?

No je to dilema.

Zpět