Proč lidi pomlouvají, nenávidí a nepřejí

Někdy přemýšlím o tom, proč vlastně někteří lidi dělají, co dělají. Proč bezdúvodně útočí na druhé i přesto, že proti nim normálně nic nemají? Myslíte si, že to máme jen tady v Česku? Mám pro vás špatnou zprávu, je to v lidech samotných.

Něco se podaří a máš radost?

Nejednou se mi stalo, že v rámci nějakého projektu jsme dosáhli nějaké úspěchy. Vždycky si naivně myslím, že když se projektu daří, tak z toho bude mít radost i okolí. Lidi z branže a bože přece i konkurence, protože to má posouvat všechny dál.

Jenže. Pak dostanu facku a zase zjistím, že prostě ne. Pokud má jedna skupina radost, zákonitě bude mít druhá skupina zlost, že vlastně máte radost. Není tam jiný důvod.

Pokud podnikáte a myslíte si, že vedení podnikání a zakázky jsou jediným problémem, mám pro vás špatnou zprávu. Dalším budou určitě vztahy s okolím. Rodina, sousedi, konkurence, uživatelé, klienti, partneři, ta množina je opravdu obsáhlá.

V některých knihách od úspěšných podnikatelů, investorů se často dozvíte jednu definici v několika variantách. Přitom základ je stejný. Pokud budeš úspěšný, připrav se na kritiku a útoky. Pokud chceš žít veřejně, vynásob to ještě částí svého publika.

Legrace je, že si vždycky myslím, že tomu bude příště jinak. Že lidi jsou prostě jiní. A tak vždycky očekávám od lidí THE BEST. Nedávno jsem měl jeden projekt s Magiclistem. Natáčení videa. Připravili jsme video pro partnery Magiclistu, ve spolupráci s pár lidma. Video se okamžitě stalo hitem na Internetu, převzala to řada velkých médií, portálů. Na některých mediích se rozpoutala vlna nenávisti, pomluv. Absolutně jsem nechápal. Samozřejmě tu byla i skupina lidí, co ocenila video, zasnilo se a dokonce i pochválili. Tato skupina ze začátku dokonce i převažovala.

A jelikož lidi jdou s davem a jsou "ovce", tak po nastartování několika "nenávistných" komentářů se rozjela jejich další vlna. Člověk si jenom povzdychne proč. Někteří lidi jsou tak hloupí, že pomlouvají druhé lidi, že se něčeho účastní (např. že koukali na naše video) a přitom tráví touto aktivitou v diskuzi u videa násobně více času než ti, co video pochválili. Stali se tak ovcemi (jak sami nazývají druhé) a přitom nemají dostatek rozumu to pochopit :-).

Video projektu na YOUTUBE

Video projektu na iDNES.cz

Video projektu na lidovky.cz

Video projektu na bleskove.centrum.cz

Video projektu na denik.cz

Video projektu na extra.cz

Video projektu na tonedas.cz

Video projektu na blesk.cz

Video projektu na libimse.eu

Video projektu na loupak.cz

Video projektu na libimse.eu

atd. atd. :-)

Anonymita odbourává morální zábrany

Jedním z důvodů, proč se lidi v on-line světě nebojí pomlouvat a kritizovat, je si myslím anonymita. Pokud někdo vystupuje anonymně, je mu úplně jedno, co říká, protože si myslí, že mu nehrozí žádné riziko.

V případě vystupování pod vlastním jménem je už však realita drasticky jiná. Útoky a pomluvy, poškození dobrého jména je ošetřováno přímo zákonem, za který vám hrozí dokonce vězení až na dva roky.

(1) Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

(2) Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Já a můj blog

Za dobu blogování jsem měl naštěstí jen pár střetů kvůli mé kritice. Někdo to rozdýchal a někdo ne. Narozdíl od oněch anonymních lidí však nepomlouvám. Píšu věci tak, jak jsou, bez anonymity. Protože se nebojím následků.

Měl jsem například ostrý střet s FIO bankou, kdy mi napsal přímo vedoucí brněnské pobočky, "že se dočetl na mém blogu, jak nevhodně píšu o jejich bance". Po vášnivé diskuzi přes e-maily a telefony nakonec FIO banka nedostatky vyřešila. Dnes u nich mám kolem 15 bankovních účtu a mám tam účty všech svých s.r.o.ček. Vedoucí pobočky mi dnes vždycky vyjde vstříc a proaktivně mi doporučuje různé "vychytávky". Krásný vzor, jak si představuju postavit se ke kritice.

Článek o hodnocení FIO naleznete zde.

Další zajímavá zkušenost byla recenze několika e-shopových služeb, kdy jsem podle pár základních kritériích zhodnotil aktuální služby, které umožňují zdarma vytvářet e-shopy. Jeden zástupce z hodnocených e-shopů mně vyhrožoval žalobou, volal mi, ať hodnocení stáhnu a že to poškozuje jejich firmu. Moje odpověď byla, že se žaloby nebojím a ať zkusí. Nakonec jsme si zavolali a vyřešili to domluvou, že AŽ se jejich služby zlepší a odstraní to, co jsem vytknul, udělám další recenzi. Od žaloby ustoupili.

Článek o hodnocení e-shopů naleznete zde.

A asi bych mohl pokračovat. Mrzí mne, že někteří namísto aby se snažili s danou kritikou něco udělat, raději přechází do protiútoku, jak v osobní tak obchodní rovině. Namísto toho aby se zamysleli, proč to nastalo a co se s tím dá dělat. Vždycky říkám, že firmy by si měli vážit člověka, který si dá tu práci a sepíše, co mu vadí a proč si myslí, že třeba konkurence je lepší. Samozřejmě je kritika a kritika. Z kritiky se nesmí v žádném případě stát pomluva.

Na závěr jen asi to, že se kritiky nebojte. Využijte ji ve svůj prospěch. Pokud jste kritizováni, znamená to, že si vás někdo všímá. Znamená to, že máte pozornost lidí. No a to je přeci přesně to, co v podnikání člověk chce!

Zpět