Začněte podnikat do 24 hodin, nevymlouvejte se, že to nejde

Začít podnikat je dneska neskutečně jednoduché, a přes to všechno, si lidi jsou schopni najít výmluvu, že zrovna teď to "nejde". Tak vám tu napíšu, že to jde a že to jde hodně rychle :-).

Co potřebujete k podnikání?

Abyste mohli začít podnikat, potřebujete živnostenský list, za který zaplatíte 1000 Kč. Dneska je výhodou, že vám stačí jeden. Za mých dob jsem si musel platit za každý vydaný živnosťák. A protože chtěl být úřad cool, museli jste si počkat pár dní, než vám jej na STROJI a do embosovaného "certifikačního" papíru natiskli. Dnes zajdete na živnostenský úřad, řeknete, že chcete podnikat, upřesníte v čem (v praxi to je stejně jedno, co jim řeknete, pokud se bude tedy jednat o živnost volnou). A do hodiny jdete domů s IČ. Od této chvíle můžete podnikat.

Sociální a zdravotní pojištění za vás nahlásí živnostenský úřad. Každá z těchto institucí vás pak telefonicky kontaktujte, kde jim řeknete, zda je to váš hlavní či vedlejší příjem. Podle toho se stanoví placení měsíčních záloh.

Doporučuji si také ten den (když už budete na tom úřadě) zřídit datovou schránku.

Také si zaběhněte do banky zřídit podnikatelský účet. Já mám třeba u FIO, je zadarmo a poplatky také nulové či minimální. Ale banku si můžete zvolit jakou chcete.

Buďte "profi"

Ať už bude vaše podnikání jakékoliv, bude určitě dobré, když budete mít alespoň tzv. firemní vizitku. Je to jednoduchá webová stránka s vaší nabídkou služeb, produktů či kontaktem na vás. Určitě si kupte vlastní doménu, například .cz doména stojí okolo 150 Kč a rozhodně adresa stránek www.mojefirma.cz vypadá lépe než mojefirma.estranky.cz. Nemyslíte?

To samé platí pro e-maily. Třeba takový email pusinka345@seznam.cz vypadá otřesně, když děláte obchodní nabídku, zato e-mail lenka.novakova@mojefirma.cz vypadá rozhodně profesionálněji. E-maily můžete mít k doméně, co si koupíte. Abyste mohli mít web i e-maily, potřebujete web hosting. Velmi kvalitní a NEOMEZENÝ hosting můžete mít už za 30 Kč měsíčně. Třeba takový WEDOS (ne nedělám reklamu, teda možná trošku ..…-)).

Pokud neumíte webové stránky a nechcete si řešit vlastní web, můžete využít veřejných služeb na tvorbu webových stránek (často i zdarma, či opět za velmi malý poplatek), kam pak je možné nasměrovat doménu a získat tím editor webových stránek s řadou užitečných nástrojů.

Dejte o sobě vědět

Jakmile máte ten základ, tedy živnostenský list, stránky, tak jediné, co je potřeba, jsou zákazníci. Kde je vzít?

1/ Založte si profily na sociálních sítích (Facebook, Twitter)

2/ Poproste všechny své kamarády o sdílení vašich stránek.

Pokud mohou sdílet to, co měli na večeři či foto policisty, jak mu holub kadí na hlavu, nebudou mít problém sdílet exkluzivně perfektní služby svého kamaráda (kamarádky). No není pravda?

3/ Najděte si diskuzní fóra o vašem podnikání.

Důležité je dát o sobě vědět. Nejlevnější a nejrychlejší cesta je chodit po diskuzích a občas někomu poradit a občas sdílet svůj odkaz na své stránky. Případně si dát na svůj profil v diskuzi do popisu přímo adresu na svůj web. Velmi dobrým místem, kde je dobré dávat o sobě vědět, jsou také facebookové skupiny, nebo dokonce YouTube videa. Nicméně čím více budete o sobě na Internetu roztrubovat, tím lépe.

4/ Okoukali jste se? Fajn, začněte tvořit obsah

Pokud chcete podnikat v něčem, předpokládám, že o tom "něčem" víte trošičku více jak ostatní. Natočte třeba video na Youtube a poraďte s nějakou problematikou. Napište článek (třeba tak, jak píšu já teď). Pro vás to bude sice veliká banalita, ale pro lidi, co se v oboru neorientují a začínají, to budou informace cenné zlata?

Víc asi za 24 hodin nestihnete. Sledujte mne na Twitteru a určitě se na mém blogu dozvíte, co dělat ty další hodiny, dny a měsíce, po tomto startu :-).

Zpět