Exkluzivita platební brány PayU

Nedávno jsem řešil "opět" platební bránu PayU, která požaduje jak po obchodnících tak i po svých developerech exkluzivitu. Chápu čeho se snaží docílit, nicméně si nemyslím, že tímto směřem mohou získat nějakou výraznější pozici na trhu.

Chápu exkluzivitu ze strany obchodníků, pokud mají většinu nejpoužívanějších platebních metod, tak proč ne. I když by se zde dalo polemizovat, zda je to pak tolik výhodné pro obchodníka. Často množství platebních metod je vykompenzováno cenou za transakci, která se může přiblížit i k 3%. Nemluvě o fixním poplatku.

Požadovat však exkluzivitu ze strany developerů, kteří se živí implementací desítek jiných platebních bran mi přijde absurdní. To je jak kdyby po supermarketu požadoval jeden výrobce čokolády zákaz prodeje všech ostatních čokolád. Věřím, že PayU přijde k rozumu a zruší tuto podmínku pro všechny, ne jen v individuálních případech.

GoPay oproti tomu rychle nabírá na popularitě právě kvůli tomu, že ona exkluzivita požadována není. Tak snad si z PayU toto uvědomí dřív než bude pozdě.

Zpět