Asi budu opět živnostník, proč? Protože ČR.

Vůbec by mne nenapadlo, že se ještě můžu stát živnostníkem. Mám přece s.r.o., jsem dokonce na HPP zaměstnanec, no tak proč sakra budu jako OSVČ? No už si říkám, že dnes je opravdu všechno možné, ale zpět k tomu proč.

Jak jsem postoval před chvilkou, dopsal jsem svou knihu. E-book bych rád prodával pod svým jménem a svým nákladem. No hned první problém nastal v daních. Jako s.r.o. bych musel z knížky odvést 15% DPH a k tomu řešit i daňovou zátěž PO (btw. ta je 21%). A to jsem ještě nezačal vyjmenovávat to další. Aby to mohli mít čtenáři hned k dispozici, je potřeba platební brána. OK, ta chce okolo 2-3% z částky a k tomu nějaký poplatek za transakci. Tak si říkám, super co dál?

No pak tu máte náklady spojené s vydáním (korekce, sazba, grafika). Při ceně například 249 Kč včetně DPH, přijdu o nějakých 35 Kč za DPH, pak dalších 45 Kč za daň, k tomu ještě nějakých 10-15 Kč za online platbu. To jsem skoro na půlce a to ještě neřeší člověk další náklady. Třeba čas za implementaci té platební brány, náklady s vydáním, čas strávený psaním.

V ČR údajně jde prodávat knihy jako "umělec" bez ŽL. Prej se dá na FÚ nahlásit, že prodáváte např. své díla a oni vám přiřadí DIČ. Pak můžete i bez ŽL vystavovat faktury, kam napíšete, že doklad je vystaven v souladu Autorského zákona. Ale aby to nebylo lehké, zase tu jsou ty jejich luxusní limity. No co to budu obkecávát, skončíte u toho, že si to vydáte na ŽL.

Jako ŽL neplatím DPH, daňová zátěž je 15%, u autorských děl je paušál 40%. Tím, že budu na HPP jinde neplatím zdravotní ani sociální (blázen by to platil 2x). Daňové přiznání stejně podávám, protože tam mám jiné přijmy, takže tady žádná změna není.

A když o tom tak přemýšlím, fakturovat za činnosti vázané na mou osobu by bylo fajn. (osobní konzultace, poradenství)

No každopádně není nad to, když je tu vše nastavené tak, aby člověk musel být všechno najednou .... A tak lidi obcházejí...

Zpět