Utrácení v Thajsku 1. část - jídlo


Thajsko je ráj na zemi, co se týče jídla. Zejména na ostrovech, kde je vše čerstvé, lehké, chutné a hlavně levné. Kvalita jídla se velmi liší oproti ostrovům a pevnině. Paradox je, že třeba v Bangkoku je hodně lahůdek neskutečně předražených a ještě k tomu je kvalita špatná.

Sám jsem vyrůstal na asijské kuchyni, takže ty rozdíly vnímám o dost víc než asi normální turista. Na Ko Tao jsem hřešil každý den obžerstvím. Kuchyně zde byla prostě parádní.

Najíst ve městě se dá velice levně, asi nejtypičtější jídlo tu je Pad Thai na milión způsobů. Což jsou v podstatě rýžové nudle s něčím. Třeba kuře, mořské plody, vepřové, zelenina. Nudle můžou být různě okořeněné a barevné. Taky tu je hodně oblíbená smažená rýže opět na několik způsobů (klasika = kuře, vepřové, mořské plody ...). Pad Thai stojí okolo 40 - 90 bathů. Hotely a restaurace to však hodně předražujou, viděl jsem to prodávat i za 190 bathů, což je neskutečně drahý.

Smaženou rýži (Fried Rice) pořídíte od 50 - 100 bathů, opět platí to, co u Pad Thai. Co tu je hodně levné jsou krevety (Shrimps). Ty najdete s nad v každém jídle. Ty veliké, kg v Česku koupíte okolo 800 Kč. Tady jestli dáte 80 Kč tak je to moc :-). Navíc extra čerstvé.

Thajsko je hodně asijsko multikulturní kuchyně. Výrazně se tu míchá vietnamská a čínská kuchyně, není vyjímkou ani indická, ze které se přebírá hodně obliba kari koření. Kari tu je v hodně pokrmech a hodně druhů (třeba zelené, které není u nás tak obvyklé).

Pokud tu budete, tak nejspíš si budete užívat šejků (Shakes), které tu jsou neskutečně dobré. Zejména na ostrovech, kde ovoce přímo roste a často je jen pár dní natrhané. Banánový shake či melounový můžu doporučit. Koupíte tu i ananasový, pomerančový, aj. Šejky jsou dva druhy, s drceným ledem nebo se smetanou. Cena na ostrovech je 50 bathů!!! U pouličních prodavačů koupíte za 30 bathů. Dražší restaurace je mají okolo 80 bathů, nicméně třeba na Ko Tao doporučuji restauraci InTouch na Sairee Beach.


Na ulici frčí pochoutky na párátkách. Koupíte tu mořské plody (chobotnice, krevety,..), párky, brambory, zeleninu, atd. Stojí to pár korun 20-50 bathů. A celkem na zahnání okamžitého hladu to stačí. Na párátkách se dá pořídit i něco mraženého, něco jako nanuk. Třeba párek :)

Co se týče jídla na ulici, vždycky chtějte, aby to osmažili či uvařili před váma. Neberte si to, co tam stojí už nějakou chvíli. Sedají na to muchy a tak přenos různých nemocí je tu větší. Přeci jenom, když třeba párek osmaží, nějaké ty bakterie poumírají ;-).

Mezi většími skupinkami lidí (od dvou) mají thajci v oblibě stravování, kde si koupíte na osobu za 200 - 300 bathů neomezené jídlo. Přijdete do restaurace, doprostřed stolu vám dají takové "grily", což jsou velké kovové nádoby se žhavým uhlím. Vy pak jdete do vedlejšího bufetu a naberete si suroviny. Suroviny jsou opravdu pestré, od nakládaného masa (kuře, vepřové, a snad i jiné), přes mořské plody, ryby, zeleninu nejruznějších barev a tvarů. Vše připravené ke grilování. Pak už je jen na vás, jak si to všechno nakombinujete a připravíte. Klidně tam můžete být celou noc a ládovat se až se z toho poserete :-D.

Další netradiční pochoutkou jsou chlazené kokosové ořechy. Jsou osvěžující a chutné. Na ostrovech navíc levné. Pořídíte je okolo 20 bathů. Ve městě jako Bangkok stojí i trojnásobek. Kokosy jsou levné, protože to tu padá u každé chajdaloupky a u každé cesty. Není vyjímkou, že vidíte naklaďáky, jak převáží hromadu kokosů. Dokonce na Ko Samui mají na sbírání a práci s kokosy vycvičené opice. Takoví opičí otroci... jedno mají jisté, sociálka na ně nepřijde :D
 
Samozřejmě o jídle by se dalo psát do nekonečna. Já na ostrovech chodil i 4 x denně. Protože proč sakra ne?? Takže hezky snídanečka s shakem, svačinka, oběd, svačinka, večeře. No ale když si to potom spočítáte, tak zjistíte, že je tu ještě jeden žrout., který si velice rád pochutná na vaší peněžence.

Jinak co se týče kolem různých nemocí, jako břišní tyfus, žloutenka. Moc bych to nehrotil. To, co kupujete z restaurací a ze stánků, jedí přímo i místní lidi. A ti rozhodně nejsou imunní na tyto nemoci. Jediné z čeho se můžete posr*** jsou maximálně některé přípravy jídel, které jsou buď pro vás moc syrové, nebo příliš kořeněné (pokud nechcete pálivé, tzn. ať tam nedávají moc chilli, řekněte "no-spicy", oni budou vědět). A nebo prostě vám nesednou. Třeba mně nesedl banánový shake s lososovým steakem a bramborovou kaší, to celé zajezené banánovou palačinkou s čokoládou z ulice. Ale tak to prostě je. Nebojte se toho.
 

Zpět