Zakládáte s.r.o. k novému projektu? Pozor na DPH.

Už dlouho si říkám, že na toto téma napíšu nějaký článek. Protože vždycky, když se s někým bavím kolem podnikání a jak začít, tak se nějak dostaneme k tématu, jestli být rovnou plátcem DPH. No je to docela ošemetná otázka.
Finanční úřad Hrušovany nad Jevišovkou
Finanční úřad v Hrušovanech nad Jevišovkou, ve kterém má náš WebSeller sídlo :-). Je to sice historická fotka, ale ta kombinace se zapomenout nedá, stejně jako návštěvy tam.  

Když jsme zakládali WebSeller s.r.o. tak jsme chtěli být plátci DPH. Obrat jsme na to neměli, ale většina našich klientů plátci byli. Když totiž mezi sebou obchodují plátci DPH, pro odběratele je to "výhodné", protože si některé náklady může odečíst. Píšu některé, protože to není vždy pravidlem. Vrácení té části DPH z nějaké dodávky totiž jde jen v případě, že nákup je tzv. daňově uznatelný. Takže nepočítejte s tím, že pokud budete plátci DPH a nakoupíte si třeba potraviny do ledničky v kanceláři či kofoly, že si to dáte do "nákladů" a ještě z toho budete mít DPH.

Ale to jsem se rozepsal o něčem, o čem jsem původně nechtěl psát. Nejvíc, co jsme před lety podcenili, bylo cashflow. Dali jsme si volbu kvartálního plátce DPH. Tedy každé tři měsíce musíte ze všech vámi vydaných faktur vzít hodnotu DPH a zaplatit to finančnímu úřadu. Tuto hodnotu DPH lze snížit provozními/režijními nákupy, ale naděje si nedělejte. Pokud máte tvůrčí činnost, jako je třeba grafika či vývoj SW, tak u vás DPH přímo vzniká. Tedy nemáte náklady na vstupech a v podstatě jste o těch dnes 21% automaticky tratni. Tedy v případě, že nemáte nějaké položky na vstupu.

A pokud tedy tři měsíce vesele vystavujete faktury, tak jak přijde první přiznání k DPH, často přijde i velmi nemilé překvapení. I třeba z těch málo faktur se to za ty tři měsíce hezky posbírá. A šup hned platíte nějaký ten tisíc, deseti tisíc. A pokud ždímete účet do sucha (což je v začátcích BEZ ÚVĚRŮ zcela normální), tak zjistíte, že na DPH prostě není. A pak naskočí kolotoč pozdní platby DPH a vyměření úroků. Pokud nebudete platit delší dobu, třeba do dalšího kvartálu, FÚ nemá problém bloknout účet a udělat na něj exekuční příkaz. Takže pozor na to.

Dnes už není možné u nových plátců DPH zvolit si kvartální variantu. Jste automaticky měsíční plátci. Je to sice více byrokracie, ale chápu, že to může splnit efekt a snížit firmám neschopnost dát dohromady peníze na DPH.

No a co říct, pokud se rozhodujete, jestli do DPH jít či ne. Moje rada je taková, že byste se měli rozhodovat podle toho, kdo budou vaši zákazníci a na jaký trh vstupujete.

Pokud budete ve styku se zahraničím, pravděpodobně plátcem DPH budete muset být. Pokud jste firma, co prodává i nakupuje z velké většiny od neplátců (koncoví zákazníci FO) na DPH kašlete. Stát se plátcem DPH je možné relativně rychle. Zrušit plátcovství je už o dost horší a je tam nějaká čekací lhůta.

Každopádně počítejte s tím, že s plátcovstvím se zvedne celkem zásadně byrokracie firmy. Musíte ze zákona do 14 dnů vystavovat daňové doklady, musíte rozpočítávat DPH do různých období dle jejich plnění, musíte podávat souhrnná hlášení při styku se zahraničím, atd.

A těšte se, že někdy i kvůli pár stovkám nedoplatků můžete mít s FÚ zajímavý cirkus :-)

Podnikání zdar!

Zpět