Alespoň obrat 5 milionů do konce roku 2013 u Magiclist.cz aneb jak na to?

Už je to nějaký pátek, kdy jsem se v nějakých vizích naivně vrhal do mého projektu Magiclist.cz. Za dobu jeho vývoje a provozu se ale postupně vyškoluji a vidím v něm čím dál více potencionálu. Neskutečné je, že škálovatelnost roste geometrickou řadou.

Dal jsem si na tento rok v projektech přeci jenom jeden novoroční cíl, dosáhnout do konce roku 2013 obratu Magiclistu alespoň 5 milionů. Je to hodně? Nebo málo? Kdoví. Čtěte dále a dozvíte se jaké zdroje mám aktuálně k dispozici, jen je rozvíjet. 

1. Příjem z PPC

Posledních pár dní, týdnů neřeším nic jiného než PPC systém. Ukazuje se, že je v něm stále prostor, získat zajímavé prostředky pro další rozvoj projektu.

Aktuálně máme registrováno přes 1200 eshopů. Po spuštění programu si postupně eshopy zkouší oťukávat tuto velmi oblíbenou formu reklamy.

PPC jsou oblíbené z jednoduchého důvodu. Velice jednoduše je zde měřitelnost jak přivedených návštěvníků, tak i jejich transformace do zákazníků. A to i s časovým odstupem. Například se uživatel proklikne a vrátí se třeba za 14 dní, kdy následně nakoupí. Zapojení se do této formy spolupráce je jednoduché, v postatě stačí poslat alespoň 1000 Kč vč. DPH na účet a hotovo.

Eshopy sami PPC po nás vyžadovaly, dal jsem jim tedy, co chtěly a ukazuje se, že to je velmi dobrý krok.

Jen pro představu, kdyby si pouhá 1/3 registrovaných eshopů objednala minimální kredit v hodnotě 1000 Kč za měsíc, pro Magiclist to znamená příjem v hodnotě cca. 350 000 Kč měsíčně.

2. Příjem ze služeb (slevomat naruby)

Aktuálně se tato část buduje a pomalinku se domlouvají partneři, ale hlavní myšlenka je nabídnout lidem nákup služeb formou dárkových poukazů libovolných služeb, avšak bez slev.

Nebudeme nabízet nesmyslné slevy v hodnotě 70%, prodejci služeb u nás budou mít stálou nabídku služeb. Koupíte si tak například čištění auta, masáže, kadeřníka, ale klidně i zákroky u doktora, lístky do divadla či na koncerty, nebo dokonce i zájezdy.

3. Příjem z affiliate

I když jsem si původně myslel, že affiliate partnerství bude rychleji akcelerující, tento zdroj nezatracuji. Z 1200 eshopů máme cca. 20 smluvních affiliate partnerů a další jsou rozjednány.

Od 10.2012 proběhlo na Magiclistu přes více jak 60 tisíc prokliků právě na ony eshopy. Momentálně z toho nic nemáme a budu dělat vše pro to, aby se to změnilo.

4. Příjem z dat

Čím více eshopů, návštěvníků a vůbec čím déle Magiclist existuje, tak se hromadí neskutečně zajímavá data o českém trhu, jak z pohledu prodejců, tak i z pohledu zákazníků.
Ač to bylo to poslední, co jsem čekal, ale začal jsem řešit poptávku od zájemců tyto data odkupovat.

Data jsou cenná ne jenom statisticky, ale také obsahově. Jsme schopní vyexportovat zpět eshopům feedy zpět obohacené ručním řazením skupin (pro koho a pro jakou příležitost), kategorií, skladovosti, značek atd. Tím to ale nekončí, data už poptávají lidé,co plánují vstoupit na český Internet jako nový vyhledávač zboží, či služba zabývající se práci se zbožím. A získat takto kvalitní data je pro ně obrovskou překážkou, pro mně ale ne :-).

Jen pro představu. 100 Kč měsíčně za feed, dokáže udělat obrat 120 000 Kč s tím, že se rapidně zvyšuje i viralita nabídky eshopu, a pokud bude bude zajímavý affilate model tak, aby vydělal i daný projekt, tak jsou to i v těchto minimech zajímavá čísla. Samozřejmě nemusí být roven počet eshopů počtu oběratelů, ale taky nikde není dána cena za takto hodnotné feedy.

5. Příjem z inzerce

Jako každý projekt, máme vymezeny prostory pro zviditělnění v té komerční části. Nějaká loga v sekcích, možná banner či PR články.

Toto beru jako takové nutné zlo, nezařazuju to do té skupiny TOP, nicméně už teď jsou z těchto zdrojů nějaké malé příjmy.

6. Příjem ze Social shoppingu

Tady toto bude neskutečná výzva. Představte si síť několika komunitních sítí s individuálním chováním jednotlivých uživatelů.

Představte si vyhledávač zboží pro módu a životní styl, nebo pro muzikanty či auto-moto fanoušky. Každá skupina se chová jinak, každá skupina se baví jinak, každá jinak nakupuje.

A teď nad tím vším si představte Magiclist.cz, zdroj dat. Místo, kde data v kombinaci s těmito portály dostávají další rozměr. Asi to nemusím rozepisovat dále :-)

Nemluvím do větru, první projekt již existuje a další se připravují!

Glorie.cz - komunitní sociální síť pro módu

Tak co myslíte, je můj cíl alespoň 5 milionů reálný? Když totiž o tom přemýšlím, tak si říkám, že když to nedám, tak jsem něco určitě prosr** :)

Samozřejmě platí, co jsem psal a co zastávám od začátku projektu. 0 Kč do přímé propagace, do marketingu jako takového. Tedy žádné SEO, žádné banery, atd. Projekt a celé bude stále low-cost.

Máte nějaký projekt, obchodní plán či byste rádi spolupracovali?

Klidně mi napište (twitter, fb, email ...), rád se s vámi sejdu a kdoví, třeba vymyslíme něco výhodného pro všechny. Jen tedy mám jednu podmínku, partneři (prodejci) a uživatelé jsou vždy na prvním místě, potom ten váš byznys.

Zpět