Spuštění jednoduchého vlastního PPC systému je celkem adrenalin

Když jsem vytvářel obchodní model Magiclistu, nikdy jsem moc nepočítal, že budu muset v začátku řešit PPC reklamu. Myslel jsem si, že to celé jednoduše postavím na affiliate marketingu a že komunikace s eshopy/partnery bude velmi jednoduchá.
 

No realita je jiná. Ze zhruba tisícovky eshopů, které aktuálně mám je ani ne 30 provizních partnerů. Máme jich několik desítek rozkomunikovaných, ale jde to pomalu. Neskutečně pomalu.
 

Navíc, každý druhý eshop se nás ptá, co mají udělat proto, aby byli více vidět ve vyhledávání. Co říct no, asi jsou trhem (SEO, SEM) tak vyškolení, že automaticky chtějí za přední pozice platit. No ze začátku jsem to odmítal. Říkali jsme jim, že jediný způsob, jak se u nás zviditelnit, je stát se naším affiliate partnerem. Chceme provizi ze zákazníků, které k vám pošleme.
 

Světe div se, ale čeští obchodníci nejsou ještě tolik zvyklí se o svůj profit dělit, zejména s těmi, kdo jim přinese objednávky.
 

Takže přišlo rozhodnutí. Dám jim co chtějí. Dám jim PPC. Trošku jsem si i oddechl, protože to souběžně vyřešilo některé mé problémy. Třeba další proměnnou, podle které můžeme řadit zboží ve vyhledávání a tím "férově" upřednostnit takové zboží, kde se obchodník snaží o to jej prodat - aktivně. Ne, že by se normálně nesnažili, ale hodně eshopů má eshop, protože ho má jejich konkurent. Alespoň já mám ten pocit.
 

Celý listopad a prosinec se tedy PPC testovalo. Sbíraly se statistické údaje, ladil se měřící robot, nastavovaly váhy řazení, atd. Obecně kolem PPC se spustil další projekt v projektu. Původně jsem si myslel, že PPC půjde udělat nějak hodně "primitivně". Jakože měřím prokliky, odečítá se to z kreditu a voala.
 

Jenže když si člověk uvědomí, že musí řešit, jaké prokliky měřit (roboty, opakované kliky, umělé kliky, scripty), automatizace nabití kreditu, statistiky, reporty, atd. Tak se z toho celý osype.


Nicméně dnes jsem napodruhé udělal zásadní krok, a to pustil PPC do éteru. Tedy všichni registrovaní partneři nyní vidí PPC reklamu ve své administraci, včetně statistik za poslední rok (data návštěvnosti jsme měli). Pár vybraných partnerů mělo tu čest stát se mými pokusnými králíky a dostali kredit na utrácení.

 

PPC magiclist


Aby to nebylo tak happy, tak hned první rozesílkou se mi podařilo poslat všem partnerům nesmyslná čísla o návštěvnosti jejich eshopů. To jsme, samozřejmě, další rozesílkou napravili a připojila se i omluva. No nebyl to start značky ideál. Obecně je na PPC systému ještě potřeba neškutečné práce.
 

Tak uvidíme, jak to půjde, kupodivu už když jsem toto avízoval, máme předobjednávky. Tak jsem zvědavý.

Zpět