5 věcí co mi usnadňují podnikání

1. Vlastní systém evidence zakázek, prací, účta, lidí

Když jsem začal programovat prvního "websellera", vzniklo to vlastně vždycky z akutní potřeby. Ano bylo a je k dispozici hodně opensource řešení, existují i nějaké placené. Pár jsem jich i zkusil, ale nic z toho mi nikdy nesedlo. Samotné přelítávání mezi aplikacemi bylo pak spíš na škodu než k užitku. Tak jsem si začal dělat vlastní informační systém. Dneska existuju díky němu. Kdybych měl toto rozhodnutí udělat znovu, nebudu váhat.

2. Nikdy jednu věc

Ze všech stran slyším od lidí jak můžu dělat tolik věcí zároveň. Že nemám ten správný fokus na jeden projekt a zaměření. Že to není dlouhodobě udržitelné. Omyl přátelé.

Díky tomu, že se snažím hledat partnery snad všude kde můžu, díky tomu, že spouštím různé projekty, poznávám nové lidi. Téměř vždy se mi nějak můj projekt vrátil i když nevydělal přímo. Opakovaně se mi stává, že právě díky nim poznám někoho, co mi pak umožní vydělat slušné peníze. Sice jinak než byl záměr, ale to je přece fuk.

3. Co můžu dělám si sám

Sice se říká, že věci se mají delegovat = outsourcovat. Ne vždy to je ale možné. Naučil jsem se delegovat věci u kterých vím, že když je budu dělat já, bude mě to stát víc peněz než když to udělá někdo jiný.

Například věci kolem administrativy, kódování webů, grafiky, účetnictví, aj. deleguju. Programování se snažím taky, ač někdy mi programátoři řeknou, že to je na několik dní práce, že jsou třeba analýzy a další "složitosti" a já někdy chci něco "prostého" a "stupidního".

V těchto případech si programuju sám... protože to často vyřeším v řádech hodin. Delegováním musím řešit zadání, kontrolu, atd.

4. Stále hledat dobré lidi

Upřímně, toto jsem pochopil celkem nedávno (tak 1-2 roky zpět). Hledat dobré lidi je neskutečné umění. Dodnes bojuju s personalistikou. Být schopen odhadnout lidi, jejich cíle, očekávání, ale také jejich možné problémy, mi přijde jako jedna z nejtěžších disciplín v podnikání.

Smlouvy, účetnictví a další byrokracie je proti tomu balada. Nemít dobré lidi a mít firmu nejde prostě dohromady. A jak říkám, chvíli mi trvalo než jsem byl 100% přesvědčený. Více jak 6 let jsem hodně věcí outsourcoval úplně. Nabíral pouze externisty. Dá se tak přežít, nedá se tak růst.

5. Oddělit emoce od obchodu

Jakmile začnete tahat emoce do podnikání je to vaše skáza. Nedejbože nějaké impulsivní jednání. Řekl bych, že to chce roky, aby to člověk plně "ovládnul", ale z mého pohledu to je nutné zlo.

Často musíte totiž řešit finanční problémy své i cizích. Dostáváte se do konfliktu s přáteli i obchodními partnery. Co si budeme povídat, téměř vždy jsou za tím peníze. Protože podnikání je celé o pohledávkách a závazcích. Musíte se rozhodovat jak co vyřešíte a HLAVNĚ v jakém pořadí. Je jasné, že všichni budou po vás chtít dostát svých závazků hned, stejně tak i vy budete chtít spnit ty své. Většinou to ale nejde, zejména pak pokud je do toho zatáhnuto více stran.

Důležité je nestresovat. Vždy se dají věci řešit jinak. Nemáte na zaplacení? Domluvte si bartel, splátky, odklad. Odchází vám lidi? Rozejděte se v dobrém. Pokud jsou dobří, nepřetrhávejte kontakt. Nikdy nevíte kdy si zase skřížíte cesty.

Zpět