Špatný start startupu: Kritiky a recenze jsou dobrými signály, ne útoky na vás

Řeším teď aktuálně poměrně kuriozní konflikt. Napsal jsem zde na blogu recenzi služeb, kde si můžete vytvářet eshopy zdarma. A jeden z recenzovaných mne chce zažalovat, za to, že nejsem ten pravý, kdo by takovou recenzi měl provádět a že záměrně a cíleně znevýhodňuji jejich produkt. Tedy uvádím čtenáře v omyl a tím jim vzniká ztráta.

Samotnému majiteli eshopové služby jsem nabídl udělat novou recenzi, jakési review, kde by měl možnost napravit si celé hodnocení. Nemohu změnit hodnocení a recenzi co už vyšla. To je v čase uzamknuté a je možné se posunout pouze dál. Jak by to pak vypadalo, kdyby člověk nebyl schopen stát za svými slovy? Byl by pak důvěryhodný?

Víte, co odpověděl majitel projektu na nabídku review? "To radši ne", což asi mluví samo za sebe.

Údajně nemůžu psát recenze na produkty a služby, které jsou v konkurenci s mými firmami. No to bude dost těžké, protože projektů mám opravdu hodně, a jsem v IT, takže potencionálně můžu být konkurent čehokoliv :). Bylo mi řečeno, že recenze je cílena proti konkrétní službě a že poškozuji dobré jméno a dopouštím se trestného činu dle o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákona.

K tomu celému asi toto:

1/ Máte projekt, važte si jakékoliv kritiky

Každý majitel projektu by si měl vážit jakékoliv publikace, která o něm vyjde. Kritika je běžná v každém oboru, a jako taková je odrazem toho jestli to, co děláte, je dobře nebo špatně. V zásadě a osobně dávám přednost kritice než chvále. Protože jedině ta vás dokáže posouvat dále. Samozřejmě pokud si přečtete něco pěkného o svém projektu, je to velice příjemné a také účelové. Mírná kritika se však vždycky hodí, protože nikdo a nic není dokonalé. Pokud je to tak podáno, pak jsou to často PR články :)

2/ Soudit se jen v krajních případech

Jestli o vás někdo něco napíše, něco špatného, a vy víte, že to, co napsal je opravdu pravda a i přesto chcete jít do soudního konfliktu, nedělejte to. Budete konzumovat energii sobě i svému okolí. Ve světě internetu lze i kritiky brát pozitivně a s hrdou tváří. Protože to, že si někdo vyhradí čas a věnuje se právě tomu vašemu projektu je opravdu dobrý signál, že jste vidět a že někdo má o to, co děláte zájem. Je jen na vás, jak se k tomu postavíte.

Navíc si uvědomte, že soudní konflikt a důvody soudního konfliktu se velmi rychle šíří. Sociální sítě, komunita, nic se dnes neutají. A samotná kritika se pak pak může stát vašim nejmenším problémem.

Samozřejmě pokud někdo záměrně poškozuje projekt, lže a uvádí vaše potencionální uživatele v omyl, jedná se o úplně něco jiného. Zde však je nutné si zjistit, jestli žaloba bude mít nějakou právní oporu a zda budete mít nástroje, jak prokážete, že se druhá strana mýlí.

3/ Píšete recenze či kritiky? Práci dokumentujte, přizvěte si další osobu jako svědka

Co se mi několikrát vyplatilo je, že když píšu hodnocení čehokoliv, tak si dělám screenshoty, případně krátká videa. Také často nepíšu hodnocení sám. Ať už to po mně někdo opravuje, či mi říká své podněty.

Potom, když vás někdo napadne, jste schopní u soudu doložit materiály, které můžou prokázat vaši nevinu.

Tento článek vyjadřuje pouze můj názor na celou situaci.

Jak si myslíte, že to celé dopadne? Jsem připraven do soudního konfliktu jít, nicméně už jen myšlenka na to, že vzniknou další výdaje a starosti není zrovna lákavá. Ale bohužel, to co vám zde píšu, musí mít nějakou hodnotu, musím si stát za svými slovy? Souhlasíte?

Zpět