Něco nového a jiného než Heuréka.cz a zboží aneb jak pomoci eshopům

Už nějaký rok dělá moje firma (WebSeller) eshopy pro nejrůznější klienty z nejrůznějších oborů. A v podstatě pokaždé se řeší ten stejný problém. XML feedy pro vyhledávače a propagace na nich.

Vyhledávačů v ČR je pomálo (alespoň ty, co stojí za zmínku), povícero je však katalogů eshopů. Nicméně samotné katalogy jsou spíše "díra" na čas a peníze. Co se týče srovnávačů a vyhledávačů. Přijde mi to hrozně neosobní a až moc nepřehledné. Vždycky jsem si představoval, že nejspolehlivější prodej je na doporučení a na základě oblíbenosti, zábavy a hraní.

Proto jsem už před více jak dvěma roky začal uvažovat o službě, která by dala eshopům nejen samotný vyhledávač, ale také to nejdůležitější = virální šíření jejich produktů a služeb.

Představte si službu, která ihned po registraci bude schopná mezi uživatele šířit vaši značku a vše co, nabízíte. Nemusíte vynakládat žádnou namáhavou energii (a peníze), tak jak tomu je u jiných vyhledávačů. Znělo mi to dobře a zní mi to dobře i teď :-). Samozřejmě zůstávám nohama při zemi.

Po zhruba roce tak vzniká vyhledávač a prodejní služba s názvem Magiclist. Magiclist by měl nabídnout prodejcům přístup k zákazníkům, trošičku netradičně.

V podstatě budou hlavní tahouni následující funkce.

1/ Magiclisty uživatelů

Vědět, co si lidi přejí je velice silná obchodní informace. A dát to vědět přátelům dané osoby je pro obchodníka přinejmenším víc než lákavé. Například Facebook už operuje s životními událostmi (narozeniny svatby, atd.) jenže sám nemá obchodní model, jak to provázat se seznamy přání. V tomto vidím velkou příležitost.

2/ Magiclisty eshopů

Mít obrandovaný Magiclist, kde jsou výhradně produkty dané značky, eshopu, je z pohledu marketingu velice zajímavá možnost propagace. Nejenže získá eshop microsite. Je vtáhnut do virálu a do sociální sítě, která umožní tuto microsite šířit. V podstatě s minimální námahou.

3/ Propojení eshopů s Magiclistem

Mít možnost vložit si do Magiclistu libovolné zboží z libovolného eshopu je další krok, co Magiclist přinese. Tuto funkcionalitu už mám hotovou. Byla v první verzi před rokem. Na ní byla funkčnost hodně postavena. Bohužel lidi na to nebyli zvyklí a ve své podstatě to byl pro ně až moc silný nástroj a variabilita.

Aktuálně však bude Magiclist podporavat JS/neJS integraci, která umožňovat vložit zboží do seznamu přání. Dokonce vymýšlíme i to, aby mohl eshop konkrétní seznam přání vázaný na daný eshop, zobrazit uživatel přímo v eshopu. Nebude muset řešit funkci "do schránky" a podobné "nesmysli", které uživatel stejně bez virálu a přátel časem pozapomíná.

4/ Možnost prodeje bez vlastního eshopu

To že čeští obchodníci chtějí prodávat se potvrzuje každý den. Důkazem jsou tisíce registrací v online eshopech za paušál, stovky slevových portálů, deseti tisíce vlastních eshopů.

Problém nevidím ani tak v tom eshop udělat. To dnes umí, troufám si říct každý. To, co je pak největší překážka, je právě propagace. Dodnes si hodně majitelů eshopů myslí, že když si pořídí eshop, začne to samo prodávat.

Nemám jim to za zlé a myslím si, že část této myšlenky reálná je. Stačí přenést tu propagaci na uživatele. Magiclist bude nabízet vytvořit si svou vlastní nabídku služeb a produktů a ty prodávat přímo v něm. Něco v duchu slevomatu, ale beze slev. Spíš takový flér na všechno.

5/ Vyhledávání zboží dle cílové skupiny (roztříděné dárky)

Hledání je na Magiclistu jeden z nejnáročnějších úkolů. Pro mne. Musíte roztřídit miliony zboží do relevatních skupin jako jsou ženy, muži, pro děti, maminky či dědečka. Do toho to musíte roztřídit na příležitosti, jako jsou svatby, narozeniny, atd.

V této spojitosti pak musí být Magiclist vracet adekvátní výsledky a později i návrhy přátelům, co hledají dárky pro přátelé právě na základě cílenosti.

Aktuálně je Magiclist ve stavu experimentálního provozu. Výsledky se přizpůsobují a zlepšují chováním uživatelů. Tedy čím více si lidi budou přát a čím více bude v interakci s Magiclistem, tím lepší budou výsledky hledání. V začátku má Magiclist minimální základnu uživatelů a proto bude nějakou chvíli s onou kvalitou výsledků bojovat...

Zatím nevím, jak lépe to řešit..

6/ Mobilní aplikace

Zde je to jasné. Chci, aby uživatelé měli Magiclist všude po ruce. Aby jim uměl najít zboží podle EANu, našeptávat jim ceny, vytvářet seznamy přání, připomínat důležité životní události blízkých.

Magiclist jako malá obchodní sociální síť

Chtěl jsem nabídnout uživatelům to, co jinde nemají. Možnost sdílení produktů, možnost vytvářet si unikátní seznamy (a nemusí to být pouze seznamy přání) a interakci této aktivity s jinými uživateli.

Proto jsem se rozhodl dát Magiclistu prvky, které jsou běžné na sociálních sítích. Tedy sledování uživatelů (přátel), komentáře, sdílení a hodnocení, atd.

Obchodní model Magiclistu

Ten mám rozdělený v podstatě do 3 hlavních sekcí.

a) Partnerství s prodejci přes jejich affiliate programy či privátními dohodami

b) Partnerství s prodejci přes eshop Magiclistu

c) Partnerství dle "ceníku". Zde plánuji tarify a služby s přidanou hodnotou pro eshopy. Např. zasílání statistických údajů o návštěvnostech zboží, o konverzích, klíčových slovech ve hledání, přednostní výpisy, atd. Možnost nějaké plošnější reklamy a PR prostřednictvím Magiclistu je také něco co si umím představit.

Dlouhá cesta

Uvědomuji si, že mne čeká ještě dlouhá cesta než dosáhnu tíženého výsledku. Nicméně každý den mne popohání neskutečný zájem eshopů i uživatelů. Samozřejmě zájem ze strany eshopů je mnohem větší (dokonce větší, než jsem sám čekal), ale to se asi dá pochopit. Základní zařazení eshopu bude vždy zdarma a na to tady slyší kde kdo.

Magiclist sice začal jako garážový projekt, dávno už jím ale není. V podstatě je to one-man projekt. Tedy většinu si řeším sám. Ano pracují na něm externistni, brigádníci, kolegové i přátelé a rodina. Projekt je však pod mými "organizačními křídly".

Spolupráce

Hrozně krásné na těchto projektech je ta neskutečná škála partnertví, které můžete uzavřít. Vymýšlet se dá tolik možností, potkáváte tolik nových lidí. To je jeden z důvodů, proč mne takovéto projekty baví. Pokud si myslíte, že můžeme společně vymyslet rozšíření Magiclistu. Vzájemně spojit naše služby, či navázat nějakou spolupráci, jsem otevřen čemukoliv, pokud to bude pro obě strany výhodné.

Prostě pište na partner@magiclist.cz.

V případě, že chcete zařadit svůj eshop do nabídky Magiclistu, stačí vyplnit registrační formulář na této adrese: http://www.magiclist.cz/?partner_add

A o zbytek se není třeba starat :).

Zpět