STARTUPY a já

Dostávám často otázku, co vůbec dělám za projekty, když o mně není tolik slyšet. Tím mám na mysli ve spojitosti s velkými projekty. A proč se vůbec o startupy zajímám.

Projekty (startupy chcete-li) jsem začal před více jak 10 lety. Jeden z mých prvních startupů byla služba www.webove-sablony.cz. To bylo někdy v roce 2001. Mimochodem dodnes ten web prodává :-). Tak nějak průběžně se začaly dělat weby a začala vznikat forma mého prvního opravdového podnikání - WebSeller s.r.o. Díky vytváření webů a nejrůznějších eshopů, později i projektů na zakázku, jsem získal řadu zkušeností co se týče realizace a organizace. Také jsem samozřejmě získal výrobní kapacity a nějaký kapitál do začátku, díky tomu jsem se rozhodl začít investovat do svých nápadů v mnohem větší míře.

Co třeba hodně lidí neví, tak do "světa" jsem odcházel s mínusem. Neměl jsem v kapse ani korunu. Ba naopak, měl jsem dluhy ve formě úvěrů, nedoplacené sociální a zdravotní z podnikání, a mnohem více. Odešel jsem proto do Brna jako HTML kodér za nástupní plat 11tis Kč. V této práci jsem se vypracoval na několik dalších pozic a po 5ti letech jsem z HPP úvazku odešel, někdy v roce 2007. Odchod nebyl růžový, příjem x desítek tisíc spadl skoro na nulu. Většina toho co jsem vydělal šlo právě do projektů (přítelkyni se to pochopitelně nelíbilo!! Což děkuji za její trpělivost). I dnes se mi stává, že nemám cash peníze. Jsou tak nějak v investicích, projektech :-) O to více je to ale umocněno nadšením pro každý můj projekt. Každý nový projekt mne učí nové věci a to mně neskutečně naplňuje. Je to posedlost.

Za své online podnikání jsem měl několik úspěšných exitů (mé poslední jsou například prakticky-zivot.cz, fotolis.cz nebo zdravy-svet.cz). Většinou exit byl v řádech desititisíců až statisíců. Single-exit za miliony jsem ještě neměl. Kdybych ale sečetl všechny mé projekty za ty roky, určitě bych milionové hranice pokořil.

Ve svém portfóliu mám spíše menších a středních projekty. Na ty se snažím soustředit. Díky jejich častému rozjíždění jsem se naučil, jak začínající projekt nastartovat a dostat do profitu. Mám za sebou ale také řadu failů. Projekty, které se mi z mnoha důvodů nepovedly. O nich píši zde na svém blogu. Díky tomu jsem byl i osloven jestli bych nenapsal knížku právě internetových startupech v ČR. A jelikož jsem to viděl jako dobrý nápad, souhlasil jsem. Co se týče větších projektů, do těch se pouštím až poslední dobou a určitě se o nich dozvíte :-).

Momentálně pracuji na několika startupech zároveň, ať už přímo jako majitel, tak i jako spolumajitel. Snažím se být v kontaktu s lidmi jako jsem já. Získávat další zkušenosti, kontakty a přátelé.

Některé mé aktuální projekty:

glorie.cz - módní komunitní portál se sociálním nakupováním
magiclist.cz - vyhledávač zboží, seznamy přání a komunitní portál
pharaohmaat.com - aplikace na management projektů, time-tracking a invoicing.
customerpoint.cz - aplikace virtuálního obchodníka

Starší projekty:

www.i-odevy.cz
www.krytiny-strechy.cz
www.doklady-online.cz
www.mediaslevy.cz
www.hotove-weby.cz
www.pizzainwien.at
www.missznojmo.cz
www.hudebni-scena.cz
www.hudobna-scena.sk
www.prodej-aplikaci.cz
www.nomystery.cz
www.kulturni-scena.cz
www.pzbazar.cz
www.naprogramuj.cz
...
a desítky dalších :-)

Další aktivity:
Přednášel jsem několikrát na BarCampu v Brně, VUT, StartupCampu.

Pořádám Internet Session Brno (ISB).

Píšu knihu o startupech ve spolupráci s Albatrosem (CPRESS), snad vyjde v září!

O podnikání jsem komentoval pro eziny, např. Mladá fronta, E15. Viz. např. Zde a zde.

Momentálně připravuji projekt s JICem o Startupech. 

Jsem členem KnowHowKlubu

Byl jsem pozván jako mentor v JetpackWeekendu

Zpět