8 základních aplikací pro web developery pracující na Mac (OSX)

Když jsem přecházel na Mac, tak pro mě bylo celkem náročné, najít si veškeré alternativy k programům z windowsů. Teď je to zhruba rok a já se konečně usadil a z toho množství mi vznikl seznam programů, které určitě stojí za to, jako vývojář mít.

1. Sequel Pro

Jednoznačně na práci s databázemi doporučuji tento úžasný free software. Zvládá importy opravdu velkých SQL souborů (gigabajtových), jakmile se připojíte na DB nemá problém procházet svižně tabulky, kde máte miliony záznamů. To se některým, co používají např. PHPMYADMIN nechat jenom zdát :) Graficky je udělaný velmi přehledně.

Stránky webu výrobce.

2. Sublime Text 2

Kvalitní editor kódu je základ pro každého. O tom nebudeme diskutovat. Osobně jsem měl i placenou verzi TextMate, bohužel mi u něj vadilo, např. neschopnost pracovat v záložkách, když nemáte projekt, ruzné makro funkce, atd. Super článek o porovnání těchto dvou i tak výtečných multiplatforních SW najdete zde.

3. Filezilla

FTP, SFTP, SSH ... něco bez čeho nejde existovat. Měl jsem Cyberduck, chvilku i Transmit. Nakonec jsem zůstal u FileZilly. Líbí se mi, že je free, umí pracovat v záložkách s více připojeními zaráz, zvládá snad většinu známých typů připojení, je rychlá. Graficky je to spíš takový průměr. Ale o to víc ji to kompenzuje kvalita.

4. Sublime Text 2 - FileDiff

Doporučuji si nainstalovat balíček na porovnávání souborů. V ST2 se to jmenuje FileDiff, je fajn a celkem dostačuje. Pokud chcete nějakou víc profi a graficky sofistikovanější pomůcku, můžete zkusit Kaleidoscope. Ten je ale placený a není nejlevnější.

5. Adobe Photoshop

Tady asi není co řešit. Je to spíš pro ty, kdo kódují. Alternativa je asi Gimp nebo tak něco. Já ale beru PS jako ultimátní nástroj, kde se prostě nevyplatí hledat alternativu.

6. Cloud

Malý prográmek, co Vám každý screenshot automaticky hodí na server a do schránky v paměti uloží na něj hned po screenu link. Takže je pak velmi easy si s někým psát, udělat screen a okamžitě mu postnout link. Stránky aplikace.

7. Apache, PHP, Ruby

Pokud máte OSX máte automaticky nainstalovaný Apache a Ruby. Je to celkem parádní zpráva, protože Vám stačí si jen nakonfigurovat httpd.conf a máte hotovo. Pokud chcete aktivovat modul pro PHP, stačí odkomentovat jeden řádek v tomto souboru. Na netu máte víc než dost manuálů, jak to udělat, takže to popisovat nebudu.

8. MySQL databáze

Tu musíte instalovat zlášť, není součástí OSX. Instalace je ale opravdu easy. Jednoduše stáhnete .dmg balíček z oficiálních stránek MySQL, dvakrát kliknete a server máte nainstalovaný. Pak je nutné dát práva prvotnímu uživateli. Abyste to nemuseli hledat, mrkněte třeba sem.

Nezapomeňte mysql v shellu spustit přes "sudo", vyhnete se pak komplikacím s oprávněním.

BONUS:

Pokud rozjíždíte MicroSites, nebo různé projekty, scháníte opravdu kvalitní loga či grafické nástroje, mrkněte sem. Kupuji zde většinu podkladů pro menší i střední projekty a opravdu to ušetří čas i prostředky. Kvalita kódu i grafiky je opravdu dobrá.

Zpět