Skok tam a zase zpátky

Využil jsem víkend a dal si dohromady pár postřehů, které si myslím, stojí za to zveřejnit. Jsou to dobré i špatné zkušenosti z podnikání, které nejspíš někoho z vás potkají. Když potkaly mě, tak ne vždy jsem se zachoval úplně správně. No, i špatná rozhodnutí mohou být dobrou zkušeností :-).

Je jasné, že každý asi reaguje na určité podněty rozdílně. Snad vám těchto pár mých bodů něco dá, třeba budete se mnou souhlasit a třeba také ne. Určitě budu rád, když napíšete, co si myslíte a co potkalo vás.

Co se opravdu nevyplácí

1/ Spolupracovníci (partneři, externisti, zaměstnanci, ..) bez fyzické ani výkonnostní odpovědnosti. Původní myšlenka "chránit a dát jim jistoty" se bohužel obrátila proti mně. Teď se snažím přenést to břemeno na ně a výsledek je úchvatný. Nejenom, že se zvýšila jejich pracovitost, ale i výsledky a mezilidské vztahy jsou mnohem kvalitnější. 

2/ Myslet si, že člověk najde své druhé já. Najít člověka, který povede podnikání se stejnou morálkou a nasazením jako já, se ukázalo být utopií. Bohužel nepomůže ani podíl na zisku, ani podíl na firmě. Pokud spolupráce, tak jasně dané povinnosti člověka a k tomu viz. bod 1. Člověk se může spolehnout pouze sám na sebe, v případě, že s podnikáním, projektem či obchodním záměrem přišel sám a on je ten tahoun.

3/ Zaměstnat někoho na marketing a obchod na plný úvazek s fixním mzdou. Nevěřil jsem tomu, ale tyto pozice musí být primárně založeny na výkonu, tedy provize a dosažení stanovených cílů. V opačném případě to pak člověk nehrotí a celá spolupráce jde v čase "do kytek".

4/ Jakmile se obchod a kšefty rozjedou, přejít do pasiva a udržovacího módu. Naivně si myslet, že pasivní příjem bude dlouhodobý. OMYL. Úspěch je závislý na neustálé práci. Pokud se Vám daří, nesmíte přestávat. Budujte si networking, neustále vymýšlejte, co a jak by se dalo zrealizovat. Jen tak udržíte své kontakty a povědomí o vás aktivní.

5/ Dělat většinový homeoffice. Nedoporučuji, časem se stanete asociálem :-). To si raději najměte malý kanclík a nebo si vyhlíděte working place v místech tomu určený. Být mezi lidmi rozvíjí nejen intelekt, ale zároveň se cítíte jako člověk. Bez skutečných mezilidských vztahů to nejde (ne sociální sítě, IM a email to opravdu nenahradí ...)…řeci jenom s kolegy v práci a partnery trávíte více času než s rodinou, zejména v tom produktivním věku.

A co se osvědčilo?

1/ Založení vlastní firmy se 100% podílem a netahat své aktivity přes firmu, kterou máte se společníkem. Nedělá to moc dobrotu, když se musíte vzájemně kontrolovat a vysvětlovat, proč něco nastalo. Nejsem proti podnikání s partnery a mít určitý podíl, jen je opravdu fajn mít něco 100% vlastního.

2/ Když máte nějaké své projekty a nemáte na ně čas, nemůžete pro ně sehnat partnery ani investory, raději je prodat. Hrozně se mi ulevilo, když jsem poprodával některé své portály, webové projekty, které mi braly spoustu volného času jen pro údržbu. Nemluvě to nějak monetizovat. Nejhorší je, když opravdu nejste schopni najít dobrého partnera. To to raději nedělat. U zbylých projektů jsem partnery našel a fungují výtečně.

3/ Hrozně se vyplatí budování networkingu. Troufám si říct, že o tom je 95% podnikání. Čím víc se snažím networking budovat, tím víc cítím zpětnou odezvu, nové obchodní příležitosti a zkušenosti. Networking není PR ani žádná forma reklamy. Networking je hlavně o tom poznat lidi a poslouchat je. Když vy budete poslouchat je, věřte, že oni budou potom poslouchat vás. A tak to má být.

4/ Nebát se podělit o své knowhow. V Česku je hrozně zakořeněná závist, ale to asi nejen tady. Lidé se neradi dělí o něco, co jim v podnikání či životě pomohlo získat peníze. Co kdyby to někdo udělal taky a byl na tom líp než já. Myslím si však, že je to jen něco, co si namlouvají pocitově. Sdílení zkušeností je důležité, protože se na to váže předchozí bod. Když sdílíte, zároveň i získáváte. A i kdyby druhá strana měla nějakým způsobem totožné informace a knowhow jako vy, nikdy to jako vy neudělá. Proto nějaké předsudky jsou úplný nesmysl. Hrozně moc toto vidím v oblasti internetového marketingu, SEO, PPC. "SEO konzultanti" si myslí, že mají něco extra :-). Podle mě nemají vůbec nic.

5/ Částečné přejití do Cloudů a otevřených služeb. Dřív jsem byl celkem paranoik ohledně poskytování informací třetím službám (Google, Apple, atd.). Jenže proč by mě někdo sledoval a i kdyby, co by zjistil? Takže docela hodně obecných věcí jsem přesunul do outsourcingu a režie na provoz, vývoj klesl na minimum. Napadají mně Google Docs/Cal/Email/APP, sdílené datové prostory (DropBox, ..), atd. atd. Momentálně pracuji na přesunu některých svých projektů na otevřené hostingy, domény, ale i část účetní administrativy. A výsledek je obrovská ekonomická úleva.

Samozřejmě na část věcí používám vlastní IS, na kterém funguji už roky. Ale prostě věci na sdílení informací a dat umí různé služby excelentně.

Zpět