Fail s inzertními portály, ale nevzdávám se

Celé tři roky připravuju realizaci mojí myšlenky udělat síť inzertních portálů. Během tří let to vždy skončilo na půl cestě. Jednou kvůli času, jednou kvůli výrobním kapacitám a jindy kvůli penězům.

Když jsem začal provozovat různé portály, začal jsem si do nich zavádět bazary. Je to už několik let zpětně. Můj první internetový bazar byl na hudební scéně (hudební bazar). Byl to hudební bazar, který se chytl velmi pěkně a běží i dnes. Měsíčně mi vydělával ze začátku přes sto dolarů za žádnou práci. Bylo to příjemné.

Postupem času se moje portfólio projektů začalo rozšiřovat a s tím i obory spojené. Velká změna přišla se založením lifestyle magazínu praktický-život.cz. Ten v rámci svého obsahu nabízí inzertní část rozčleněnou do několika kategorií a podkategorií (http://www.prakticky-zivot.cz/inzerce/).

Tady se zrodila moje myšlenka udělat jednodatabázový inzertní portál, který se bude schopný oborově vyfiltrovat dle domény. Samotným vyfiltrováním se změní i grafické prostředí portálu. Ač to zní složitě, myšlenka byla taková, že budu mít jeden "hlavní web", kde budou všechny kategorie inzerce. Např. reality, seznamka, elektronika a počítače, auto - moto, atd. Na tyto kategorie navážu však samostatné portály, kde jeden portál bude reprezentovat jednu kategorii nebo budu moci do již zaběhlého oborového portálu integrovat oborovou inzerci. Typickým příkladem je seznamka. Každý portál půjde rozšířeně parametrizovat tak, aby oborově odpovídal (atributy bytů u realit, osobnostní nastavení v seznamce atd.). Když přidám inzerát na samostatný oborový portál, zobrazí se tak i na "hlavním webu" a naopak. Pro inzerenta to bude oslovení širší cílové skupiny a pro mě to bude získání více aktuálního obsahu pro každý projekt.

FAIL 1 - držel jsem domény a nespustil jsem ideu

Moje nadšení bylo provázeno registrací celkem značného počtu domén. Asi 20ti. Ceny .cz domén nebyly nijak slavné v daných časech. Důsledek byl takový, že platím tyto domény již více jak tři roky a nic z nich nemám, považuju to za fail, který jsem opravdu mohl ovlivnit.

FAIL 2 - lepení grafiky a samotná realizace

Následně jsem investoval svůj čas programováním, až jsem zjistil, že svými silami to nezvládnu. Nezbývalo, než to předat zkušeným programátorům a tak začal vývoj celkem složitého systému. Musím říct, že není ani dnes hotový. Nemluvě o řešení grafických témat a "rychlo logotypů", který se moc v současné chvíli použít nedá.

FAIL 3 - plnění obsahu

Abych neztrácel čas, začal jsem rovnou řešit dodání počátečního obsahu pro inzertní kategorie (prázdná inzerce by nemotivovala nové inzerenty). Zde jsem utratil celkem nemalý obnos za plniče, odkupy části db jiným portálů a hlavně svůj čas. Dnes je sice db naplněna, ale vesměs vyexpirovanými inzeráty fail 3.

Co z toho vyplývá? Ten kdo čeká a zaváhá a plánuje něco extra, ale přesto to nedokáže dostat do té nejjednodušší formy, narazí zpravidla na fail. Protože ho předběhne konkurence (u mně s tím přišla Hyperinzerce a mraky dalších), zhorší se podmínky a okolní vlivy, které byly v daný okamžik nápadu.

Od té doby se snažím realizovat veškeré mé nápady ideálně do týdne. Cokoliv, co se blíží k realizačnímu času měsíce a více, si hodně rozmýšlím. Jen chci připomenout, měsíc vývoje je opravdu hodně. Za tuto dobu se dá vytvořit ledas co :)

Abych ukázal, že faily nejsou něco, čeho se děsit, udělal jsem oživění a dotáhnutí myšlenky do konce. Začínám tedy základem a moji klíčovou myšlenkou. Ta by měla nastartovat spuštění navazujících projektů.

Projekt byl již spuštěn na adrese www.pzbazar.cz.

Zpět