FIO banka a její v některých ohledech zastaralé přístupy

Nedávno jsem řešil s FIO bankou hodně, ale hodně kuriózní případ. Alespoň z mého úhlu pohledu, když se na to dívám jako podnikatel. Co má FIO dobré, je možnost používat virtuální účty. Nevím, jestli je používáte, ale v zásadě se jedná o to, že ke každému běžnému účtu si můžete vytvořit podúčty (zvané "FIO konta"). Tyto podúčty snadno vytvoříte v internet bankingu, zdarma, velmi rychle. Účty mají své číslo a lze na ně posílat peníze, platit s nimi, atp.

Já tyto účty používám celkem hojně (startupy, projekty) už kvůli oddělení financí. Nedávno se mi však stalo, že jsem se na jednom z účtu (ne na FIO kontu) dostal do mínusu. Bohužel jsem si toho nevšiml a dospělo to do té fáze, že mi chtěli zrušit účet. Celkem mně to vyděsilo, protože na jiných virtualech bylo spousty peněz. Samozřejmě, že jsem to uhradil, hned jak mi došla poštou předžalobní výzva.

Kuriózní na tom však je to, že mi z důvodu nějaké interní směrnice blokly platební kartu (ač ji tedy nepoužívám, platím u jiné banky), se zdůvodněním, že jsem měl dlouhý čas nepovolený debet (za který si vzali nemalé peníze). A že není možné k žádnému mému účtu zažádat v brzké době o vydání platební kartu. Celkem mě to pobavilo, hlavně proto, že na firemních účtech se protáčí statisíce až miliony :). A debet byl zhruba 25tis (včetně několika tisícových sankcí), který vznikl tím, že banka snad jako jediná NEUMÍ OVĚŘOVÁNÍ PLATEB Z BANKOMATŮ. (nemají vlastní platební karty, používájí od ČSOB) To znamená, že pokud máte na účtě 10 000 Kč a vyberete je z bankomatu, můžete bez problémů do 24 hodin zajít do banky a vybrat si je znovu, protože banka prostě o výběru neví. Tím se velmi snadno dostanete do mínusu, aniž by to byl úmysl.

Ani po složitých komunikacích se nepodařilo toto vyřešit a musím čekat tři měsíce na novou platební kartu. Vůbec nechápu, jak daleko s tímto přístupem FIO dojde a tak se mi zdálo, že jsou sympatičtí. Bankovní účet bez platební karty v 21. století a banka co háže svým klientům klacky pod nohy, dlouho na trhu nejspíš nebude.

Vyjádření FIO:

Zdravím Vás pane Mikeši,
Vaše zpráva ( Zrušení karty a žádost o nové založení ) byla delegována na oddělení platebních karet a úvěrových produktů, kde byl tento požadavek posouzen.
Výsledkem však je, že i na základě tohoto byla žádost o novou platební kartu zamítnuta.
Prozatím tedy nejsme schopni pro Vás žádat o vydání platební karty k tomuto, či jinému účtu. Dle sdělení zmíněného odd. bude další přehodnocení/posouzení případné žádosti, průchozí až po třech měsících.
Je nám líto, že nemůžeme vyhovět požadavku ve Váš prospěch, přesto věříme, že nám zachováte přízeň.
S pozdravem

Pavol Centko
vedoucí pobočky
.......................................
Fio banka, a.s.
Veveří 102
616 00 Brno
Tel: +420 224 346 866
brno.veveri@fio.cz
www.rmsystem.cz
www.fio.cz

Dám jim ještě šanci, uvidíme, jak se jejich služby budou vyvíjet dál a hold se prostě změní banka. Ponaučení z toho však vyplývá, bacha na výběry u FIO :)

Zpět