Start-up jako nástroj a prostředek

Poslední dobou se mě opakovaně lidé ptají, kde beru čas na všechny ty projekty a startupy. Hned na to jsou navázány dvě otázky, z čeho to platíš a vyplatí se ti to.

Pokud to se startupy na internetu myslíte vážně, pravděpodobně se nevyhnete tomu mít více projektů souběžně.

Názorů na rozjíždění projektů na internetu je několik. Někdo rád rozjede jeden za rok, někdo rozjíždí několik týdně. Přičemž přijmově jsou na tom víceméně podobně.

Zásadní rozdíl je však ten, že jeden projekt sebou nese celkem vysoké riziko. Pokud neuspějete, čas který jste mu věnovali bude ztracen. Z této chyby si odnesete "pouze" cennou zkušenost. Pokud máte projektů více, máte více možností a riziko případného neúspěchu se úměrně rozděluje.

Abych odpověděl na otázku, kde na ty startupy beru čas, v podstatě mě to zas tolik času nestojí.  Ano, musím si promyslet spoustu možností, ale zpravidla se snažím nastavit pouze klíčovou myšlenku. Vše ostatní se vždy nějak rozvine v průběhu existence projektu. Celý další proces je stejný jako u jiných mých startupů, takže není potřeba něco nového vymýšlet. Co se týče peněz, tady taky neutrácím statisíce, desetitisíce či dokonce tisíce. Většina mých projektů nepřesahuje nákladovou částku 3000 Kč a výroba se vrátí do měsíce (u těch malých jsou to dny ..). Ano, mám projekty, které mne stály i statisíce, ale ty by se daly napočítat na jedné ruce. Takže finančně to opravdu není nic složitého.

Věc se má tak, že čím více projektů máte, tím jednoduššeji každý další vzniká. Máte hotový CMS/B2C/B2B systémy, marketingovou strategii a obchodní model. V mém případě to je ještě ulehčeno IT firmou, která většinou mé projekty vytváří a promotion agenturou, co je pak propaguje, prodává..

A na otázku KDE beru nápady? Často řeším různé potřeby u jiných projektů.

Typický příklad je fotobanka. Jelikož mám lifestyle magazín a několik dalších redakčních portálů, jako třeba zdravy-svet.cz, hudební-scéna.cz, nomystery.cz atd., tak jsem musel několik let kupovat fotografie z fotobank. Náklady do tohoto směru se začaly rapidně zvyšovat a tak jsem si řekl, proč mám nechat vydělat cizí fotobanky, když můžu mít vlastní? Samotným spuštěním fotobanky se mi otevřela obrovská spousta možností, vznikly nové obchodní vztahy. Už na této úrovni, aniž by projekt začal vydělávat, to byl úspěch. To proto, že souhrn obchodů z kontaktů na základě tohoto projektu převýšil pořizovací náklady.

Další a to nedávný projekt je mediaslevy.cz. Ten vznikl pro zvýšení poptávky na všech našich projektech. Dlouho jsem přemýšlel,  jak nějakou rozumnou formou prezentovat kupujícím naši nabídku. Ano, máme ceníky. Ano, řekl bych, že jsme levní. Ví to ale široká veřejnost? Ne, pokud je neoslovíme. U projektu mediaslevy.cz však přišel trošičku obrat a základní myšlenka byla rozšířena o to, aby se mohla prodávat kohokoliv reklama. Nám to neublíží, a proč nemít provizi za prodanou internetovou reklamu. Zájem partnerů je, složitější je sjednání podmínek. Ale to se podá :).

Proto chci říct jen to, pokud máte nějakou potřebu spojenou s vaším projektem, myslete ve větším. Zkuste najít způsob, jak za málo peněz vytvoříte nový projekt, který je důstojný své existence a který vám pomůže získat to, co potřebujete. Jako bonus bude vše navíc.

Takže tohle jen krátce k mé posedlosti se startupy.

Zpět