Založení s.r.o. je dneska lehčí a rychlejší než před lety

Nedalo mi to nesepsat své dojmy při zakládání mé další firmy. Zprvu jsem měl trošku obavy, že všechen můj volný čas spolkne česká byrokracie. Byl jsem však dost překvapený.

Pokud plánujete či zvažujete založit si s.r.o. máte v ČR víceméně dvě možnosti jak toho dosáhnout. Buď si koupíte hotovou společnost, tzv. Ready Made. Což je již založená firma regulérně zapsaná do OR, splacený základní kapitál 200 000 Kč. Takovou firmu pořídíte od cca. 30 000 Kč bez DPH. Výhodu vidím snad jen v rychlosti. Protože prakticky do druhého dne jste schopni za firmu podnikat. Počítejte s tím, že musíte změnit název společnosti, stanovit nového jednatele a majitele, upravit předmět živností, změnit sídlo. S tímto máte další náklady, pokud to nenabídne prodejce jako "přidanou hodnotu". Ale spíš s tím nepočítejte. Oslovil jsem asi 10 takových firem a vždy i když to vypadalo, že to zahrnují, tak opak byl pravdou. Co se mi dost nelíbilo je fakt, že tyhle změny jsou zapsány v OR a tedy předchozí název společnosti jakožto vlastníci a jednatelé jsou v zápisu uvedeni. Pro samotné podnikání to pak nemusí dávat důvěryhodný obrázek o statutu firmy.

Druhá varianta je založení "normálním" postupem. Já se rozhodl právě pro tuto formu. Jak jsem avízoval na začátku, byl jsem překvapen jak rychle to šlo. Stačí se držet následujícího postupu.

1/ Sežente si notáře. Já si vygooglil notáře v Brně (www.notarbrno.cz). Musím říct, že s servisem jsem byl naprosto spokojen. Zařídíli vše potřebné. Notářský zápis, výpisy z katastru a rejstříku trestů, poslali všechny smlouvy a tiskopisy se založením spojené. Nemusel jsem se domlouvat nijak extra na termínu. Jsou schopni do druhého dne nachystat podklady. Cena za vše byla 6600 Kč. Úkony jsou účtovány položkově nikoliv hodinově. Cena naprosto v pohodě. Celkový čas v kanceláři asi hodinu.

2/ Živnosťák. Druhým krokem je nahlášení se na živnostenském úřadě. Všechny dokumenty co jsem získal u notáře jsem prostě vzal a šel na ŽL. Vyberete si živnost, zaplatíte poplatek 1000 Kč, podepíšete pár věcí a hotovo. Počet živností neovlivňuje cenu. Výstup je, že získáte IČ. Celé to trvalo asi půl hodiny.

3/ Složení a splacení základního kapitálu. Nutný krok, aby byl splacen ZK a bylo to uvedeno v obchodním rejstříku. Stačí zajít do jakékoliv banky, vzít opět papíry co máte od notáře a ŽL. Já si vybral FIO banku a.s. Vedení a založení účtu je zdarma. Je nutné tam mít minimální výši a to je 100 Kč. Jakmile jsem složil na daný účet 200 000 Kč, vystaví Vám banka potvrzení o splacení, které je potřeba pro soud. Čas v bance necelou hodinu.

4/ Podání návrhu u soudu. Všechny ty doklady které se získají z předchozích bodů prostě vezmete a jdete na soud podat návrh. Návrh vypracoval přímo notář, takže víceméně to tam jen odnesete a zaplatíte kolek za soudní poplatek. Ten stojí 5000 Kč. Čas strávený a soudě asi půl hodiny. Soud musí v zákonné lhůtě dát vyrozumnění o zápisu do OR. Tzn. buď to potvrdí nebo zamítne. A pozor, zákonná lhůta běží od chvíle kdy se zaplatí poplatek.

5/ Byrokracie s finačním úřadem, zdravotní pojišťovnou a OSSZ. Jakmile pošle soud, že vše je OK tak vezmete všechny ty doklady a zajdete na úřady. Pokud je u soudu nějaký problém, bohužel byrokracie je taková že musíte podat nový návrh a udělat nové doklady u notáře. Takže všechny náklady znovu. Notář mi sdělil, že existuje finta (kterou ale na soudu nemají rádi), že notář vydá jakoby opravnou doložku, kde uvede, že se v dané věci zmýlil. Takže se dá ušetřit náklad na notáře alespoň z části.

Musíte se nahlásit na finančák, pokud chcete být plátci DPH tak i podepsat žádost na to. Dostanete DIČ.

No a to je vše. S.r.o. je na světě.

Celý proces asi 10 dní.
Celkové náklady cca. 13 000 Kč + ZK 200 000 Kč.

Zpět